BAE Devlet Başkanı Al Nahyan’dan Ezidi Soykırımı mesajı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed Al Nahyan, IŞİD’in Ezidilere karşı işlediği suçların 9’uncu yıl dönümünün, barış içinde bir arada yaşamayı benimsemenin ve din, mezhep, etnik kökene dayalı her türlü ayrımcılığı reddetmenin önemini hatırlatan acı anı olduğunu söyledi.

BAE Devlet Başkanı Al Nahyan’dan Ezidi Soykırımı mesajı

IŞİD’in Ezidi Kürtlere yönelik 3 Ağustos 2014’te Şengal’de gerçekleştirdiği soykırım saldırısının üzerinden 9 yıl geçti.

Gün vesilesiyle sosyal medya üzerinden bir mesaj paylaşan BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed Al Nahyan, “IŞİD terör örgütünün Irak'ta Ezidilere ve diğerlerine karşı işlediği suçların 9’uncu yıl dönümü, barış içinde bir arada yaşamayı benimsemenin ve din, mezhep, etnik kökene dayalı her türlü ayrımcılığı reddetmenin öneminin acı bir hatırlatmasıdır” dedi.

Ezidi Kürtlerin “73’üncü Ferman” diye adlandırdığı Şengal Katliamı sırasında 5 binden fazla Ezidi Kürt hayatını kaybetti.

Ezidi Kürtleri Kurtarma Ofisi'nin Ağustos 2023'te kaydettiği son istatistiklerine göre, Şengal'de şimdiye kadar Ezidi Kürtlere ait 83 toplu mezar ve çok sayıda tek mezar bulundu.

İstatistiklere göre, 3 Ağustos 2014'te IŞİD tarafından 6 bin 417 kaçırıldı, bunların 3548'i kadın ve kız, 2869'u erkekti.

Bu güne kadar bin 208 kadın, 339 erkek, bin 66 kız ve 957 erkek çocuk toplam 3 bin 570 kişi kurtarıldı.