ABD'den Rojavalı siyasi taraflar arasında arabuluculuk girişimi

ABD'den Rojavalı siyasi taraflar arasında arabuluculuk girişimi

ABD, Rojava’nın iki büyük siyasi gücü olan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile PYD’yi de bünyesinde barındıran Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) arasında anlaşmaya varılması için çabalarını yoğunlaştırdı.

Geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisinin Rojava’nın Haseke kentindeki ABD askeri üssünde ENKS ve TEV-DEM yetkilileriyle bir araya geldiği belirtildi.

ABD’nin Rojavalı siyasi taraflardan, anlaşmaya varıp ortak bir yönetim kurmaları, siyasi söylemlerini birleştirmeleri ve Suriye ile ilgili uluslararası toplantılar için ortak temsilciler belirlemelerini istediği bilgisine ulaşıldı.

Görüşmenin ardından hangi neticeye varıldığına dair herhangi bir bilgiye ulaşılmadı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında da İngiliz bir heyet Rojavalı taraflar arasında arabuluculuk için Erbil üzerinden Kamışlo’ya geçerek görüşmelerde bulunmuştu.

ENKS ile TEV-DEM arasında uzlaşıya varılması için Fransa ve Rusya’nın da çabaları olmuştu.

Geçtiğimiz hafta, Rojava’da Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) bağlı Özerk Yönetim, ENKS’nin Rojava’daki çalışmalarının önündeki tüm engellerin kaldırıldığını açıklamıştı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim İçişleri Komitesi tarafında yapılan açıklamada, “ulusal birlik” çalışmaları kapsamında ENKS’nin siyasi faaliyetlerinin önündeki tüm engellerin kaldırıldığı ve soruşturma dosyalarının iptal edildiği duyurulmuştu.

Açıklamada, Rojava’da DSG’nin çağrısı üzerine devam eden ulusal birlik girişimlerine değinilerek, şu ifadeler yer almıştı:

“Özerk Yönetim ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında aktif bir ortaklığın kurulabilmesi amacıyla, ENKS’nin bölgede siyasi çalışmalarını yürütmesi, büro kurması, basın ya da toplumsal çalışmalarını sürdürmesi önünde hiçbir yasal engelin bulunmadığını belirtmek isteriz. Bu adım ile yeniden güven ortamının oluşmasının önündeki tüm engellerin kalkmasını amaçlıyoruz. Ayrıca, ülke dışında bulunan ENKS üyesi ve yöneticilerine ilişkin tüm soruşturma dosyaları iptal edilmiştir. ENKS üye ve yöneticilerinin topraklarına, Rojava’ya dönmelerinin ve siyasi çalışmalarını özgür bir ortamda sürdürmelerinin önünde hiçbir engelin bulunmadığını duyuruyoruz.”

Ayrıca, ENKS tutuklu ve kayıplarına ilişkin 15 Aralık günü ENKS’den 10 kişilik bir isim listesi teslim aldık ve DSG’ye teslim ettik. Hakikatlerin araştırılması amacıyla ortak bir komite kuruldu. Bu komitenin çalışmalarının sonucunu kısa süre içerisinde ENKS ve DSG ile yapacağımız ortak toplantı ile duyuracağız.”