ABD’den Süleymaniye’deki gaz sahasına yapılan saldırıya ilişkin açıklama!

Kor Mor gaz sahasına yönelik saldırıyı kınayan ABD Dışişleri Bakanlığı, “ABD, son dört gün içinde Süleymaniye'deki petrol ve gaz altyapısına yönelik üç saldırı da dahil olmak üzere, Irak Kürdistan Bölgesi'ni hedef alan füze saldırıları karşısında ortaklarıyla birlikte olmaya devam edecektir" açıklamasını yaptı.

ABD’den Süleymaniye’deki gaz sahasına yapılan saldırıya ilişkin açıklama!

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesindeki Kor Mor Gaz Sahası,son bri haftya içinde üçüncü kez füze saldırısının hedefi oldu. Saldırılarda can ve mal kaybı yaşanmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklama ile saldırıları kınadı.

Price, “ABD, son dört gün içinde Süleymaniye'de petrol ve gaz altyapısına yönelik üç saldırı da dahil olmak üzere, Irak Kürdistan Bölgesi'ne yönelik tekrarlanan roket ve havan saldırılarını kınamakta, ortaklarımızın yanında yer almaktadır” dedi.

Sözcü Price, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Bu saldırılarla, Irak'ın egemenliğine meydan okumaya, bölünmeye ve gözdağı vermeye çalıştıkları gibi, ekonomik istikrarı da baltalamak için tasarlandı. Bunlar soruşturulmalı ve sorumluları yargılanmalıdır. Bu tür kabul edilemez şiddete karşı Kürdistan Bölgesi'ndeki ortaklarımız da dahil olmak üzere Irak halkının yanında olmaya ve Irak'ın güvenliğini, refahını desteklemek için her fırsatı değerlendirmeye devam edeceğiz.”

Kor Mor Gaz Sahası bir hafta içinde 3 kez hedef alındı

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesine bağlı Kadir Kerem kasabasındaki Kor Mor Gaz Sahası, geçtiğimiz Çarşamba, Cuma ve Cumartesi (22, 24 ve 24 Haziran 2022) günleri füzelerle hedef alındı.

Saldırılarda can veya mal kaybı yaşanmadı.

Başkent Erbil’in kuzeybatısındaki petrol zengini bölgenin en büyük rafinerilerinden biri olan, Kevirgosk bölgesindeki bir petrol rafinerisi de Nisan ve Mayıs aylarında hedef alınmıştı.

Bölgeye Peşmerge gönderildi

Dünkü saldırının ardından Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

Talabani, gaz sahasında çalışan işçilerin güvenliğini sağlamak için her türlü tedbiri alacaklarını söyledi.

Aynı zamanda bölgenin güvenliği için Kadir Kerem kasabasına Peşmerge güçleri takviye edildi.  

Kor Mor Gaz Sahası

Kürdistan Bölgesi’ndeki en büyük iki gaz sahası olan Kor Mor ve Çemçemal sahaları, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Dana Gas ve Crescent Petroleum liderliğindeki konsorsiyum Pearl Petroleum tarafından işletiliyor.

Dana Gas’ın verilerine göre, Kor Mor gaz sahasında günlük olarak 452 milyon metreküp gaz üretiliyor.

Dana Gas ve Crescent Petroleum liderliğindeki konsorsiyum olan Pearl Petroleum, Kor Mor gaz santralinin modernizasyon ve genişletilmesini desteklemek için 2021’de ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu (DFC) ile 250 milyon dolarlık bir finansman anlaşması imzaladı.