ABD'den, Suriye'de çokuluslu askeri garantör güç

ABD yönetimi, Avrupalı müttefiklerinin Suriye’ye asker göndermelerini sağlamak için çaba sarfediyor.

ABD'den, Suriye'de çokuluslu askeri garantör güç

ABD yönetimi, Avrupalı müttefiklerinin Suriye’ye asker göndermelerini sağlamak için çaba sarfediyor.

ABD yönetiminin bazı üst düzey yöneticileri, Başkan Donald Trump’ı Aralık ayında açıkladığı sürpriz bir şekilde ABD’deki birliklerini Suriye’den çekme kararından caydırmaya çalıştılar.

Salı günü Dışişleri Bakanlığı Beyaz Saray tarafından önerilen Suriye’de tahminen 400 askerlik bir gücün belirli bir süre boyunca Suriye’de kalması şeklindeki kararı onaylamayı reddetti, ancak ortak müttefiklerle Suriye'nin kuzeydoğusundaki sözde İslam Devleti'nin (IŞİD) yeniden ortaya çıkışını engellemek için çok uluslu bir gücün oluşturulması konusunda müzakerelerin sürdürüldüğü dile getirildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Palladino, Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, “IŞİD'in yeniden dirilmesini önlemek ve kuzeydoğu Suriye'de istikrar ve güvenliği desteklemek amacıyla çok uluslu bir gücün bir parçası olarak Suriye'nin kuzeydoğusunda ABD ordusu’nun belirli bir kısmının bırakılacağını” dile getirdi.
Palladino şöyle devam etti:

“IŞİD’in düşüşü devam edecek,” dedi. “Ve biz… geçiş yaparken, özgürleşmiş alanları temizlemek, terörle mücadele operasyonlarını yürütmek ve istikrar çabalarını desteklemek için müttefiklerimizle ve ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Palladino, “Gelecekle ilgili müttefiklerimizle görüşmeler devam ediyor” dedi.

Diğer ulusların bu kadar çokuluslu bir gücün parçası olmayı kabul edip edilmedikleri sorulduğunda, Palladino ayrıntı vermeyi reddetti, ancak istişarelerin devam ettiğini söyledi.