ABD'li general: Suriye'de federatif bir Kürt devleti öngörmüyorum

ABD'li komutan: ''Benim misyonum bir Kürt federal devleti kurmak değil ve Rakka'yı tek bir taraf için özgürleştirmiyoruz''

ABD'li general: Suriye'de federatif bir Kürt devleti öngörmüyorum

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun Amerikalı komutanı Stephen Townsend, Suriye'nin geleceğinde federatif bir Kürt devleti görmediğini söyledi. Townsend nüfus yapısına atıfta bulunarak, "Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt federal devletinin nasıl kurulacağını bilmiyorum” dedi.

Bağdat'taki karargâhından ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) video konferansla bağlanan Townsend'e, PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in 'Rakka'nın IŞİD'den temizlendikten sonra Rojava'ya katılabileceği' yönündeki açıklamaları soruldu. "Benim misyonum bir Kürt federal devleti kurmak değil ve Rakka'yı tek bir taraf için özgürleştirmiyoruz” diyen Amerikalı komutan şöyle devam etti:

"Demokratik Suriye Güçleri büyük ölçüde Kürtlerin liderliğinde olsa da, yarısı da Kürt değil. Araplar, Türkmenler ve başkaları da var. Kürtler kuzey Suriye'de nüfusun sadece yüzde 10'unu oluşturuyor. Dolayısıyla, kuzey Suriye'de Kürt federal devleti adı verilebilecek bir yapının nasıl kurulacağını bilmiyorum.”

Suriye'nin kuzeyindeki Arap, Kürt, Türkmen ve diğer halkların kendi geleceklerini belirleyeceklerini belirten Townsend, "Dolayısıyla bir Kürt federal devleti öngörmüyorum ve Rakka'nın bunun parçası olup olmayacağını da bilmiyorum. Bizim işimiz Suriye'nin kuzeyini IŞİD'den kurtarmak ve yaptığımız şey de bu” ifadelerini kullandı.