ABD’li senatör: Erdoğan’ın Trump’tan aldığı kartın son kullanım tarihi bitti

ABD'de, Türkiye'deki insan hakları ihlallerine karşı yasa tasarısı hazırlayan senatörlerden J.Markey, "Erdoğan’ın Trump’tan aldığı serbest hak ihlalleri kartının geçerlilik tarihi sona erdi" dedi.

ABD’li senatör: Erdoğan’ın Trump’tan aldığı kartın son kullanım tarihi bitti

Türkiye’daki temel insan hakları ihlallerine karşı yeni bir yasa tasarısı hazırlayan ABD’li senatörler arasında yer alan Edward J.Markey, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump’ın Beyaz Saray’ından aldığı serbest hak ihlalleri kartının geçerlilik tarihi resmen sona erdi" ifadelerini kullandı. Demokrat senatörler Edward J.Markey, Ron Wyden ve Jeff Merkley ‘Türkiye İnsan Haklarını Geliştirme Yasası’nı yeniden gündeme getirdi. 

'Bıden, diplomatik yolları kullanmalı'

Sputnik'in aktardığına göre, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi üyesi Markey, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski ABD başkanı Donald Trump üzerinden Beyaz Saray’ı 'istismar' ettiğini ileri sürdü. “ABD bir kez daha güçlü konuşacak. Erdoğan hükümeti sosyal medyayı sansürleyerek, ifade özgürlüğünü kısıtlayarak ve kendisine itiraz edenleri sindirerek muhalefeti susturma kampanyasından sorumlu tutulacak” diyen ABD'li senatör Markey, Twitter’dan şu mesajı paylaştı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump’ın Beyaz Saray’ından aldığı serbest hak ihlalleri kartının geçerlilik tarihi resmen sona erdi. Başkan Biden Erdoğan hükümetinin hesap vermesi için tüm diplomatik yolları kullanmalı.”

Wyden da, “Türkiye’nin otoriter hükümeti, gazetecilerin, siyasi rakiplerin ve Erdoğan’ı eleştirmeye cesaret eden sıradan yurttaşların haklarını ayaklar altına aldı” dedi.

Tasarıda temel insan haklarını ihlal eden yetkililer için yaptırım çağrısında bulunuluyor. Türkiye'de 2016'dan bu yana en az 90 bin kişinin tutuklandığı ya da hapse atıldığı, 1500'den fazla sivil toplum kuruluşunun 'sahte suçlamalarla' kapatıldığı belirtilirken, Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi (ICCPR) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gerektiği ifade edildi. Tasarı 2017 ve 2019’da da getirilmişti ancak komiteden geçmesine rağmen Cumhuriyetçi senatörlerin oyuyla genel kurulda reddedilmişti.

(Sputnik)