QSD'ye verilen zırhlı araçlar Türkiye Üretimi

ABD'nin QSD'ye verdiği zırhlı araçların Türkiye'de üretim yapan çok uluslu bir firmada üretildiği ortaya çıktı.

QSD'ye verilen zırhlı araçlar Türkiye Üretimi

"Bizim YPG'ye zırhlı araç vermemiz hukuken mümkün değil” diyen firmanın genel müdürü, "Fotoğraftaki araçlar bizim ama araçlar Amerika tarafından bizimle alakası olmayacak şekilde YPG'ye verildi” ifadelerini kullandı.

ABD, QSD'ye Fırat'ın Gazabı Hamlesi adıyla devam eden Rakka Operasyonu'nda kullanılmak üzere ağır silah ve 200 zırhlı araçtan oluşan askeri yardım göndermişti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Suriye Arap Koalisyonu'na mevcut yetkiler çerçevesinde üstü zırhlı araçlar verdik. Bu araçlar, onları Rakka'ya ilerlerken IŞİD'in el yapımı patlayıcılarına karşı koruyacak” ifadelerini kullanmıştı.

QSD Sözcüsü Telal Silo ise, yeni ABD yönetiminin QSD'ye verilen desteği kestiğine dair iddialara ilişkin Reuters'a yaptığı açıklamada, Barack Obama döneminde kendilerine yapılmayan bazı yardımların, Donald Trump göreve başladıktan sonra kendilerine ulaştığını söylemişti.

YPG Sözcüsü Redur Xelil de, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun IŞİD'le mücadele kapsamında YPG'ye zırhlı araç ve silah göndermediğini söylemişti.

Firmadan açıklama

Öte yandan ABD'nin QSD'ye verdiği zırhlı araçların Türkiye'de üretim yapan çok uluslu bir firmada üretildiğine ilişkin iddialarla ilgili firmadan yanıt geldi.

Zırhlı araçların Amerika tarafından YPG'ye verildiğine ilişkin uluslararası haber ajanslarında haber okuduklarını anlatan Genel Müdür A.A., "Araçlar Amerika tarafından bizimle alakası olmayacak şekilde YPG'ye verildi. Araçların bize ait olup olmadığını araştırdık, Amerikan güçleriyle de konuştuk. Fotoğraftaki araçlar bizim ancak verildiğine dair delil yok” açıklaması yaptı.

Firmanın Genel Müdürü A.A, "Amerika'ya ihracatımız var ancak Amerika'nın araçları nereye vereceği konusunda bir tasarrufumuz yok. Şu anda gördüğümüz Trump hükümetinin İŞİD'e karşı savaşan güçlere yardım yaptığını internetten okuyoruz. Bunu sadece haber ajanslarının yaydığı kadarıyla görüyoruz” dedi.

A.A., çok uluslu bir firma olduklarını da belirterek, "Üç ülkede üretimimiz var Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika'da ve Türkiye'de. Bunun haricinde başka ülkede üretimimiz yok. Hiçbir terörist organizasyonla alakamız yok. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Hukuka aykırı. Ülke olarak çalıştığımız kurumlar Birleşmiş Milletler, NATO ve ülkelerin kendileri. Türkiye'de askeriye ve emniyet gibi bazı kurumlarla çalışmalarımız var. Hali hazırda devam eden işlerimiz var. Çarpıtılan haberlerden dolayı firmamız zarar gördü” ifadesini kullandı.