ABD'nin Suriye ve Rojava planı

ABD'nin Suriye ve Rojava planı

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Başkan Donald Trump’ın Rojava'dan çekilme kararını uygulama planı doğrultusunda birliklerin çekilmesi sürerken Fırat’ın doğusundaki hava üsleri ve Suriye’nin güneyindeki el-Tanf Üssü kalıyor.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Pentagon tarafından ortaya koyulan planda 700 ABD askerinin Rojava’dan Fırat'ın batısına nakledileceği, Rojava'da IŞİD'le Mücadele Uluslararası Koalisyonu’nun (DMUK) varlığının korunacağı belirtildi.

Daha önce ABD Savunma Bakanı Mark Esper yaptığı açıklamada Suriye'den ayrılan tüm ABD askerlerinin mevcut plana göre Irak’ın batısına gideceğini doğruladı.

ABD, IŞİD’e yönelik operasyonları sürdürecek

Savunma Bakanı Esper, askeri bir uçakla Orta Doğu’ya düzenlediği seyahatte kendisine eşlik eden gazetecilere yaptığı açıklamalarda ABD birliklerinin Suriye topraklarında IŞİD'le mücadelenin yanı sıra IŞİD'in bölgeye geri dönmesini engellemek için de operasyonlarını sürdüreceğini dile getirdi.

Bu plana göre ABD Başkanı Donald Trump, Pentagon’dan Suriye’den çekilmeye yönelik aldığı siyasi kararın uygulanması ve Rojava’dan yaklaşık 32 kilometre derinlikte ve yaklaşık 440 kilometre uzunlukta ‘güvenli bölge’ oluşturmak için Türkiye ile anlaşmaya varılması için planlar yapmasını istedi.

Rojava ve Suriye’deki ABD askerlerinin varlığına ilişkin Pentagon tarafından ortaya koyulan plan şöyle;

  • 700 ABD askerinin Rojava’dan Fırat'ın batısına nakledilmesi.
  • Rojava’da IŞİD'le Mücadele Uluslararası Koalisyonu’nun (DMUK) varlığının korunması.
  • Gelişmeler ışığında Rusya ile 'sahada olası temasların engellenmesi' mutabakatının sürdürülmesi.
  • IŞİD ile savaşmak ve istihbarat desteği sağlamak amacıyla özel kuvvetlerin bulunduğu ve Suriyeli muhaliflere destek verilen, Suriye, Irak ve Ürdün sınırlarının birleştiği noktada yer alan et-Tanf Askeri Üssü’nün kalması.
  • Petrol kuyuları ve doğalgaz tesislerinin (Suriye'nin petrol ve doğalgazının yüzde 90'ının bulunduğu Fırat’ın doğu bölgesi) yakınlarındaki özel askeri şirketlerde çalışanların korunması.
  • Bu kuyuların kontrolünün herhangi bir anlaşma yapmadan Şam'a geçmesini önlemek amacıyla Irak sınırındaki askeri üslerin kuyulara yakın bölgelere taşınması.
  • Batı ülkelerinin tehlikeli olduklarını düşündüğü IŞİD'lilerin bulunduğu cezaevlerinde uluslararası koruma ve özel kuvvetler bulundurulması fikrinin incelenmesi.