ABD’nin Suriye’de hedef aldığı Fatimiyyun Tugayı kimlerden oluşuyor

ABD ordusu, Cuma gecesi Suriye ve Irak’ta, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü ve İran’ın güdümündeki silahlı gruplara eş zamanlı hava saldırısı düzenledi. Suriye’de hedef alınan gruplardan biri de Afgan Fatimiyyun Tugayı’ydı.

ABD’nin Suriye’de hedef aldığı Fatimiyyun Tugayı kimlerden oluşuyor

ABD ordusu, 28 Ocak'ta Suriye-Ürdün sınırındaki Amerikan üssüne düzenlenen saldırıya misilleme olarak Cuma gecesiIrak ve Suriye'de bulunan ve İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Kudüs Gücü ile buna bağlı milis gruplara ait en az 85 hedefin hava saldırılarıyla vurulduğunu açıkladı.

Suriye’nin Deyrezor vilayetindeki saldırılarda Afgan Fatimiyyun Tugayı’na ait üsler de hedef aldındı.

Fatimiyyun Tugayı hakkında ne biliniyor?

Fatimiyyun Tugayı, İran'ın Suriye'de Beşar Esad yönetimini savunmak için görevlendirdiği Afgan Şiilerden oluşan, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’ne bağlı bir milis grubudur.

İran ayrıca, Zeynebiyyun Tugayı, Ammar bin Yasir Tugayı, İmam Hasan Tugayı, Seyyide Rukiye Tugayı, Şüheda Tugayları, Şehit Muhammed Bakır es-Sadr Tugayı, Asaib ehl el Hak örgütü, el Hamad Tugayı, Seddu Şuheda Taburları, Hizbullah Nuceba Hareketi, el Vaat es-Sadık Birliği, Esedullah Galip Tugayı, Ensarü’l-Akide Birlikleri, Haddamü’l Akile, el Hüseyin Tugayı, Nafiz Esadullah Birlikleri, Ketaib İmam Ali, Ebu Fazıl Taburu, Ceyş eş-Şa’bi, Ebu Fadl Abbas Tugayı, Kuvvet er-Rida, el Galibiyyun, Zülfikar Tugayı, Kuteyb Seyyit Şüheda gibi yirmiden fazla silahlı grubu Suriye’de konuşlandırmış bulunuyor.

Afganistanlı Hazaralardan oluşan grup, 2012’de Irak menşeli grup Abul Fazl el-Abbas bünyesinde yer alırken sayılarının artmasıyla 2013’te Fatimiyyun Tugayı’nı kurdu.

2012’de Şii Afgan vatandaşı Ali Rıza Tavassoli, İran Devrim Muhafızları tarafından 300 Afgan mülteciden oluşan bir kuvvetle bağımsız bir grup olarak Suriye'ye gönderilmişti.

Grup, 12 Mayıs 2013 tarihinde Kudüs Gücü tarafından Şam güneyinde Seyyide Zeyneb (İslam Peygamberi'nin soyundan gelen) türbesi yakınlarına konuşlandırıldı.

Grubun kurucusu, Ebu Hamid olarak da bilinen Ali Rıza Tavasouli, yardımcısı Rıza Bahşi ile birlikte 28 Şubat 2015'te İsrail'in Filistin sınırına yakın Tel Karin bölgesine düzenlediği insansız hava aracı saldırısında öldürüldü.

İran’a sığınan Afgan çoğu yoksul mültecilerin oluşturduğu Fatimiyyun Tugayı’nın üye sayısı 20 bini buluyor. Halep, Tedmur, Şam ve Deraa gibi en zor cephelerde savaştırılan Fatımıyyun Tugayı’nın 2 binden fazla kayıp verdiği biliniyor.

Fatimiyyun Tugayı, Suriye-Irak sınırındaki Bukemal şehrinin IŞİD’den geri alınmasının ardından bu bölgeye sevkedildi.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı 2017 yılında, "Tahran, mezhepçi ve otoriter hedeflerini ilerletmek için Afgan mültecilerin yoksulluğunu istismar ediyor. İran'dan defalarca Afganlara savaş aracı olarak değil mülteci olarak davranmasını istedik ama sonuç alamadık” açıklamasını yaptı.

İdlib savaşında Beşar Esad güçlerinin korunmasında önemli rol oynayan Fatmiyun Tugayı, Lazkiye, Hansur, Hama, Deyrizor, Han Tuman, Mayadin ve El Bukamal'de de çatışmalara aktif katıldı.

Fatmiyun ABD'nin terör listesinde

24 Aralık 2019 Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanlığı Fatimiyyun Tugayı’nın “Terör Listesine” aldığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı da, "İran rejimi, Suriye savaşında Afgan mültecileri canlı kalkan olarak kullanıyor” açıklamasını yaptı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise bir raporunda, "İran, uluslararası hukuka göre savaş suçu sayılan 14 yaşındaki Afgan çocukları Beşar Esad güçlerinin safında savaşmaları için Suriye'ye gönderiyor” diye yazdı.