ABD'nin yeni olası Dışişleri Bakanı: Kürtler Suriye'deki en önemli müttefikimiz

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın Dışişleri Bakanlığı için adayı Rex Tillerson, Kürtlere destek verilmesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin yeni olası Dışişleri Bakanı: Kürtler Suriye'deki en önemli müttefikimiz

ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın, ABD Dışişleri Bakanlığı için adayı Rex Tillerson, ABD Senatosu'nda konuşma yaptı.

Tillerson yaptığı açıklamada, Rakka'nın IŞİD'in elinden alınması için 'Kürtlere destek verilmesi gerektiği'ni savundu.

ABD Dışişleri Bakanı olması beklenen Tillerson, Kürtlerin ABD'nin Suriye'deki en önemli müttefiki" olduğunu belirtti.

Türkiye ile yeniden işbirliği yapılması gerekiyor

Ortadoğu'ya dair açıklamalar yapan Tillerson, ABD'nin rolünün yokluğunda Türkiye'nin Rusya'ya döndüğünü söyleyerek, bunun "sürdürülebilir bir ittifak olmadığını" belirtti.

Tillerson Türkiye ile yeniden işbirliği yapılması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin ABD'nin "geleneksel müttefiki" olduğunu ve Suriye'de birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Tillerson şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la tekrar çalışmalıyız. Türkiye bizim çok eski bir NATO müttefikimizdir. Bölgede ABD'nin eksikliğinde kaygılandı ve yüzünü Rusya'ya döndü. Rusya kalıcı bir müttefik değildir. Rusya'nın kalıcı bir müttefik olmadığını açıkça göstermek gerekiyor. Türkiye'nin müttefiki ABD'dir."

Eski ExxonMobil CEO'su Tillerson, Birleşmiş Milletler'in İsrail karşıtı kararına da karşı çıkarak, "İsrail bizim bölgedeki en önemli müttefikimiz ve ortağımız" dedi.

Öncelikli hedef Beşar Esad'ın gitmesi ve IŞİD'in yenilmesi

Trump'ın Dışişleri Bakanlığı için adayı, Suriye'de iki rekabet halindeki politikayı izlediklerini, bunların Suriye Cumhurbaşkanı "Beşar Esad'ın gitmesi ve IŞİD'in yenilmesi" olduğunu söyledi.

Önemli hedefin IŞİD'in yenilmesi olduğunu söyleyen Tillerson, sonraki önceliğinse "Beşar Esad'ın gitmesi" olduğunu savundu.