AİHM, HDP'li Kerestecioğlu kararında Türkiye'yi mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP milletvekili iken milletvekilliği düşürülen Filiz Kerestecioğlu hakkında verdiği kararda Türkiye'yi mahkum etti. Mahkeme, Kerestecioğlu'nun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirterek Türkiye'yi 9 bin euro ceza ödemeye mahkum etti.

AİHM, HDP'li Kerestecioğlu kararında Türkiye'yi mahkum etti

AİHM, kararında HDP eski Eş Genel Başkanı ve tutuklu siyasetçi Selahattin Demirtaş kararına atıfta bulundu ve milletvekillerinin siyasi görüşlerini açıkladıkları için mahkum edilemeyeceklerini belirtti. 

Euronews'un haberine göre, Demirtaş kararındaki gerekçeye dayanılarak, Kerestecioğlu'nun ifade hürriyetinin engellendiği dolayısıyla İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi'nin ihlal edildiğine karar verildi.

Buna göre Türkiye Kerestecioğlu'na toplamda 9 bin Euro da maddi tazminat ödeyecek.

İstanbul polisi tarafından hazırlanan ve kamuoyuna sunulan soruşturma raporuna göre savcı, 14 Şubat 2016'da aralarında Kerestecioğlu Demir'in de bulunduğu yaklaşık 100 kadından oluşan bir grup, Kadıköy'de bir gösteri yaptı ve sloganlar attı.

Bir polis memuru, grubu 'kışkırtıcı sloganlar' atmamaları konusunda uyardı. Kerestecioğlu bu uyarıya itiraz etti. 9 Mayıs 2016 tarihinde savcılık hakkında soruşturma açtı.

Meclis dokunulmazlığının kaldırılması amacıyla Kerestecioğlu Demir aleyhine rapor yazıldı ve Adalet Bakanlığına iletildi. Kerestecioğlu'nun 14 Şubat 2016 tarihli eylemde basına yaptığı açıklama hakkında cezai soruşturma başlatıldı.

20 Mayıs 2016 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi anayasanın 83. maddenin ikinci fıkrasında öngörülen milletvekili dokunulmazlığına ilişkin bir anayasa değişikliğini kabul ederek hakkında soruşturma olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına 'evet' dedi.

AK Parti'den 29, CHP'den 59, HDP'den 55 ve MHP'den 10 olmak üzere yüzden fazla vekil bu değişiklikten etkilendi ancak dokunulmazlığı kaldırılan yalnızca muhalif vekiller oldu.

Meclis'te 70 vekil dokunulmazlığın kaldırılması kararının mahkemede değil parlamentoda olması gerektiğini savunarak yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Ne var ki, 3 Haziran 2016'da AYM bu talebi oy birliği ile reddetti.