Neçirvan Barzani Süleymaniye’de Goran, KYB ve PSDK liderleri ile görüştü

Süleymaniye’de Goran, KYB ve PSDK’li yöneticiler ile ayrı ayrı görüşen Başkan Neçirvan Barzani, “Tüm çabamız birliğimizin pekiştirilmesi yönünde. Kürdistan Bölgesi’ndeki sorunları çözmek adına partilerle ciddi bir çaba içerisindeyiz” dedi.

Neçirvan Barzani Süleymaniye’de Goran, KYB ve PSDK liderleri ile görüştü

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, dün başkent Erbil’de Küridstan İslami Topluluk (Komel) Partisi lideri Ali Bapir ve Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu) Genel Sekreteri Selahaddin Bahaeddin ile görüştükten sonra bugün Süleymaniye’ye geçerek parti liderleri ile görüşme turuna devam etti.

Barzani ilk olarak Değişim Hareketi (Goran) Genel Merkezi’ne geçerek Goran Genel Sekreteri Ömer Seyid Ali ile görüştü.

Görüşmede Kürdistan Bölgesi Başkanı yardımcıları Mustafa Seyid Kadir ve Cafer Şeyh Mustafa da hazır bulundu.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi süreç, Kürdistan Bölgesi anayasasının hazırlanması konusu, Erbil-Bağdat ilişkileri, IŞİD tehdidi ve yaklaşan Irak seçimleri gibi konular ele alındı.

Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanlığının tüm parti ve bileşenleri bir araya getirmek için her türlü abayı göstermeye hazır olduğunu yineleyerek, herkesin ortak amacının Kürdistan Bölgesi'nin yüksek çıkarlarını korumak ve deneyimini geliştirmek olduğunu vurguladı.

Goran Genel Sekreteri Ömer Seyid Ali de Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'nın adımlarını olumlu ve ciddi değerlendirdiklerini belirterek bu çabalara duyulan ihtiyacı vurguladı.

İki lider, Kürdistan'ın tüm bileşenlerinin tüm hak ve taleplerini karşılayan, bugününü ve geleceğini koruyan modern, gelişmiş bir anayasaya sahip olması gerektiği konusunda ortak görüş belirtti.

Neçirvan Barzani: Parçalı olursak zarar eden Kürdistan Bölgesi olur

Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Neçirvan Barzani, “Bugün Değişim Hareketi'ni ziyaret ettik, ardından Kürdistan Yurtseverler Birliği'ndeki arkadaşlarımızı ve yanı sıra Kürdistan Sosyal Demokrat Partisini ziyaret edeceğiz. Bildiğiniz gibi, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nda gerçekleştirdiğimiz toplanmada partileri ziyaret etmeye karar vermiştik. Tüm çabamız birliğimizin pekiştirilmesi yönünde. Kürdistan Bölgesi’ndeki sorunları çözmek adına partilerle ciddi bir çaba içerisindeyiz” dedi.

Ekim ayında gerçekleştirilecek olan Irak Parlamentosu seçimlerine de değinen Barzani, “Seçim yöntemi ve sistemi şimdiden ittifak kurmak için uygun olmayabilir. Ancak hiç şüphe yok ki seçimlerden sonra ortak görüşe iktiyaç olacaktır. Tüm partiler işbirliği için bir çerçeve bulmalı, birlik olduğumuzda Bağdat’tan taleplerimizin bir kısmını sağlayabilşeceğiz. Ancak parçalı olursak, ilk elden zarar eden Kürdistan Bölgesi olacak. Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'nın tüm çabaları da bu birliğini sağlamak içindir” ifadelerini kullandı.

YNK Eş Başkanları ile görüştü

Başkan Neçirvan Barzani, daha sonra YNK Eş Başkanları Bavil Talabani ve Lahur Şeyh Cengi ile de görüştü.

Rûdaw muhabiri Erkan Ali, bu görüşmenin de Goran lideri ile gerçekleştirilen görüşme gibi bir saati bulmadığını söyledi.

Neçirvan Barzani daha sonra Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (PDSK) Genel Başkanı Muhammed Hacı Mahmud ile bir araya geldi.

Muhabirimiz, Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi durum, yaklaşan Irak seçimleri, Kürt taraflar arasında ittifak meselesi ve Kürdistan Bölgesi anayasası konularının görüşmelerin temel başlığı olduğunu aktardı.

Hacı Mahmud: Seçimlerde bir olmalıyız

Görüşme hakkında Rûdaw’a konuşan PSDK lideri Muhammed Hacı Mahmud, “Sayın Başkan, daha önce gerçekleştirdiğimiz görüşmede ayrıca partileri ziyaret etme kararı almıştı. Yani genel toplantıda partilerin dile getiremediği hususların, plan ve projelerinin daha ayrıntılı bir şekilde ele alınması açaısından bu toplantılar önemlidir. Şimdi bu görüşmelerden toplanacak sonuçlar ayrıca değerlendirilecek” diye konuştu.

Hacı Mahmud, “Görüşmelerin bir gündem maddesi de Irak seçimleridir. Biz bu seçimlere Kürt partiler olarak bir listede girmezsek daha az sandalye alacağımızı düşünüyoruz. Ancak şu ana kadar başta KDP ve YNK olmak üzere, diğer partiler arasında böyle bir konsensüs olmadığını görüyoruz. Bizce seçimlerde bir olmalıyız” dedi.