Kürdistan Bölgesi, Erbil saldırısını AB'nin gündemine taşıyor

AB-Irak Kalkınma İşbirliği Komitesi Brüksel'de toplandı. Toplantıya Kürdistan Bölgesi Hükümetinden de temsilciler katılıyor. Kürdistan Bölgesi Hükümeti AB Temsilcisi Dilawer Ajgeyi, Avrupa Birliği'ni Erbil saldırısına karşı tavır almaya çağırdıklarını söyledi.

Kürdistan Bölgesi, Erbil saldırısını AB'nin gündemine taşıyor

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) Irak Kalkınma İşbirliği Komitesi  toplantısı Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden heyetlerin de katılımıyla saat ERB Saatiyle 11.30’da başladı.

Toplantıya Irak Planlama Bakanlığı Müsteşarı Mahir Cohan, Irak’ın Brüksel Elçisi Ahmed Berwari, Kürdistan Bölgesi Planlama Bakanlığı Müsteşarı Sirwan Muhammed ve Toplantıya Kürdistan Bölgesi Hükümeti AB Temsilcisi Dilawer Ajgeyi katılıyor.

Toplantının amacı hakkında Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti AB Temsilcisi Dilawer Ajgeyi şunları söyledi:

“2012 yılından bu yana Irak ile Avrupa Birliği arasında yeniden yapılanma, ekonomik, siyasi, yüksek öğrenim, sağlık ve ülkede önemli olan tüm sektörlerdeki gelişme başlığıyla bir kalkınma anlaşması imzalandı. Bu amaçla beş komite oluşturuldu. Ancak IŞİD savaşı ve bölgedeki karışıklıklar görüşmeleri geciktirdi. Ve  geçmişte sadece iki toplantı yapıldı, bugün tekrar buluşacağız. Bu anlaşmayı yeniden canlandırmak istiyoruz.”

Kürdistan Bölgesi Hükümeti AB Temsilcisi toplantılara Kürdistan Bölgesi'nden bir temsilcinin katılması için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, Kürdistan Bölgesi'nin toplantılara katılımının çok önemli olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anlaşma, Kürdistan Bölgesi için başta imar ve sanayi alanı olmak üzere tüm sektörlerde neye ihtiyaç duyulduğunun tartışılması açısından altın bir fırsat sunmakta. Bu konular üst düzey AB yetkilileriyle görüşülecek. "

İran’ın Erbil’e yönelik füzeli saldırısını hakkında daha önce Avrupa Birliği'ni bilgilendirdiklerini ve toplantıda yeniden gündeme getireceklerini söyleyen Ajgeyi, "Saldırı bugünkü toplantının gündeminde değil. Çünkü toplantı saldırıdan çok önce planlanmıştı. Ama biz yine de saldırıya atıfta bulunacağız ve Avrupa Birliği'ni sadece sözle değil eylemle de ciddi bir tavır almaya çağıracağız. Ve Kürdistan Bölgesi'ne siyasi olarak tam destek vermelerini talep edeceğiz" dedi.

Ne olmuştu?
 
İran Devrim Muhafızları tarafından dün gece başkent Erbil’de çeşitli noktalara 11 balistik füze ile saldırı düzenledi.
 
Saldırılarda Kürt iş insanı Peşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, evde misafir olarak bulunan ancak Bağdat’ta ikamet eden Iraklı iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir çalışan yaşamını yitirdi, 16 kişi de yaralandı.