Kerkük | Irak ordusu Kürt mahallesinden çekiliyor

Irak Bakanlar Kurulu, yeni bir kararla Kerkük’te Newroz Mahallesi’ndeki evler hakkında aldığı kararı iptal etti.

Kerkük | Irak ordusu Kürt mahallesinden çekiliyor

Irak Adalet Bakanı Halid Şivani, bir süredir askerlerin ablukası altındaki Newroz Mahallesi’ne dair kabinenin yeni bir karar alması için çalıştıklarını söyledi.  

Bakan Şivani, kabinenin mahallede Kürd vatandaşlara ait evler hakkındaki kararını iptal ettiğini ve askerlere “geri çekilin” talimatı gönderdiğini belirtti. 

Newroz Mahallesi sakinlerinden temsilcilerin Bağdat’ta olduğunu dile getiren Şivani, “Bakanlar Kurulu ile görüşmeleri için randevu ayarlandı. Evlerinin tapulanması konusunu yetkililerle görüşecekler” dedi.

Newroz Mahallesi’nde neler yaşandı?

Irak ordusu, 2 Aralık 2023 günü Kerkük’te Newroz Mahallesi’ne baskın düzenleyerek Kürdlere ait 122 evin acilen boşaltılmasını istedi.  

Kerkük İl Meclisi, daha önce Baas rejimi döneminde Kürdlerin arazileri üzerine yapılan evlerde kalan ailelerin tazmin edilene kadar yerlerinde kalmaları yönünde karar çıkarmıştı.

Kararın gerekleri yerine getirilmeden Irak hükümetinin talimatı ile mahalleye giren askerler bazı evlere el koymuş, mahalle sakinleri ise bu duruma karşı çıkmıştı.

Adalet Bakanı Şivani, mahalle sakinlerinin artık zorla çıkarılmayacağını, askerlerce kontrol edilen evlerin de Maliye Bakanlığı’na devredileceğini söyledi. /Rudaw