AK Parti Diyarbakır Adayı: AK Parti ve Cumhurbaşkanı Kürtçe konusunda çok hassas

AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Halis Bilden, AK Parti hükümeti iktidarı boyunca Kürtçeye ilişkin çok önemli adımlar attığını belirterek seçilmesi halinde bu konuda önemli çalışmalar yapacağını söyledi.

AK Parti Diyarbakır Adayı: AK Parti ve Cumhurbaşkanı Kürtçe konusunda çok hassas

Rûdawî Emro” programına konuk olan Halis Bilden, seçim çalışmaları ve vaatlerine ilişkin soruları yanıtladı.

Diyarbakırlılara ne tür vaatleri olduğuna ilişkin Bilden, “Diyarbakır için bazı projeler oluşturduk. 10 gün önce bu projelerimizi tüm Diyarbakırlara açıkladık. Hem ulaşımla alakalı DİYAR-RAY projesi, hem de Diyarbakır kültürüne ilişkin projelerin yanı sıra yıkılması gereken yapılara ve kentsel dönüşüme ilişkin tüm projelerimizi ilan ettik. Allah'ın izniyle Başkan seçilmemiz halinde dile getirdiğimiz tüm projeleri hayata geçireceğiz” değerlendirmesinde bulundu. 

"AK Parti ve Cumhurbaşkanı Kürtçe konusunda çok hassas"

Kürt dili ve kültürünün gelişimine ilişkin AK Parti’nin iktidarı boyunca çok önemli adımlar attığını dile getiren Bilden bu konuda şunları söyledi:

“AK Parti hükümeti iktidarı boyunca Kürtçeye ilişkin çok önemli adımlar attı. AK Parti öncesi Kürtçe televizyonlarda yasaktı. Devlet televizyonu TRT'de, TRT -6 adıyla bir kanal açıldı. Örneğin sizin Ankara’da İstanbul'da Diyarbakır'da ofisleriniz var. Kürtçe yayınlarda bulunuyorsunuz. Röportajımızı Kürtçe gerçekleştiriyoruz. AK Parti ve Cumhurbaşkanımız bu konuda çok hassas davranıyor. Özellikle Kürtçenin yaygın bir şekilde kullanılmasını önemsiyor. Kültürel açıdan da bu böyle. Milli Eğitim Bakanlığının girişimiyle okullarda seçmeli dersler mevcut.  Kürtçe tiyatro, konser gibi şeyler serbest. Başkan seçilmemiz halinde, belediye bünyesinde bir tek tiyatro ekibi varsa biz bunu 3-4'e çıkaracağız. Bütün bu konularda elimizden ne gelirse yapacağız diyoruz. Ben de tıpkı Cumhurbaşkanımız gibi anadilimizin ana sütü kadar helal olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu bir kültürel zenginliktir. Gittiğim her yerde hemşehrilerimden de okullarda çocuklarının Kürtçe seçmeli dersleri tercih etmelerini söylüyorum. Eğer tercihler artarsa öğretmenlerin atanması da artar.”

DEM Parti’nin "Kürtleri temsil ettiklerine" yönündeki söylemine ilişkin AK Parti’de yer alan bir Kürt aday olarak kendisinin ne düşündüğü hakkında soruya Bilden “Elbette biz  Kürtleri temsil ediyoruz. 81 vilayetimizle birlikte Diyarbakır'da bu toprakların bir parçası Mardin'de Edirne'de hakeza Trakya'da İstanbul'da Türkiye'nin bir parçası. Bizim buradaki temsiliyetimiz bir belediye temsiliyetidir. Bunun dışındaki söylemleri olanlar ayrımcılık yapıyor” yanıtını verdi.

"Diyarbakır halkı bizden yana tercih yapmalı"

Kayyımların bir süredir Diyarbakır’ı yönetmesine ilişkin gelen eleştirilere ise AK Parti Diyarbakır Adayı Bilden şu değerlendirmede bulundu:

“En doğrusu belediyenin seçilmiş olması. Kayyımlar neden atandı? Belediye başkanlığını HDP aldığında hukuk dışı bir takım şeyler yaptılar. Bu yüzden devlet mecburen onları görevden aldı ve belediyeyi kayyımlara verdi. Kayımlar mecburiyetten doğdu. Yani mecburi bir yönetimdi keyfi bir yönetim değildi. 31 Mart'ta artık bir daha kayyıma mecbur kalmak istemiyoruz. Bu yüzden Diyarbakır halkı bizden yana tercih yapmalı. O zaman her şey daha güzel olacak ve daha iyi hizmetler vereceğiz. Seçilirsek artık kayyımlar değil  biz hizmette bulunacağız inşallah.”

"Trakya'da ne varsa Diyarbakır'da da o yapıldı"

AK Parti iktidarının Diyarbakır için çok büyük hizmetlerde bulunduğunu dile getiren Halis Bilden, “Merkezi hükümet çevre yolu, hastane, okul, yolların asfaltlanması,  parke taşlarının döşenmesi, yeşil alan oluşturulması gibi hizmetlerde bulundu. Bütün bunlar hükümet tarafından yapılmış hizmetler, belediye tarafından değil. Trakya'da ne varsa Diyarbakır'da da o yapıldı. Hatta fazlası bile var. Örneğin Dicle, Kral Kızı ve Silvan olmak üzere 3 baraj inşa etti.  Allah'ın izniyle benim başkan seçilmem halinde daha fazla hizmet vereceğiz. Ulaşım, tarım, sanayi, turizm alanlarında hizmetlerimiz olacak.  Özellikle turizm ve sanayi sektöründe önemli adımlar atacağız. Avrupa, Amerika, Orta Doğu’dan olsun nerede bir fabrikatör veya turizmci Diyarbakır’a yatırım yapmak isterse kendilerine arazi tahsis edeceğiz” dedi.

Diyarbakır-Erbil arası 2 uçak seferi olacak

Halis Bilden ayrıca, Diyarbakır’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın talimatıyla Erbil ve Diyarbakır arasında uçak seferlerinin önümüzdeki hafta başlayacağını belirterek,  “Allah'ın izniyle Önümüzdeki hafta Diyarbakır ve Erbil arasında 2 uçak seferi başlıyor” şeklinde konuştu.