AKP ve MHP'den 'olağanüstü itiraz' hazırlığı

AKP ve MHP'den 'olağanüstü itiraz' hazırlığı

Türkiye’de mahalli seçimlerin üzerinden neredeyse iki hafta geçmesine rağmen Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’da seçim sonuçları kesinleşmedi.

Tüm gözlerin çevrildiği Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul seçimlerine dair itiraz yapılmadığı için kesin kararını vermek için Maltepe’deki oy sayımının sonuçlanmasını bekliyor.

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, dün yaşanan gerilimin ardından bu sabah yeniden Maltepe’de başlayan sayımın yarın (Pazar) sona ermesi mümkün görünüyor.

Ancak Maltepe’de sonucun kesinleşmesinin ardından YSK, mazbatayı Millet İttifakı’nın adayı CHP’li Ekrem İmamoğlu’na verse bile itiraz süreci devam edeceği anlaşılıyor.

Zira Cumhur İttifakı sözcülerinin seçimin yeniden yapılması için gündeme getirdiği “olağanüstü itiraz” formülünü bugün de Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli dillendirdi.

Bahçeli: “Olağanüstü itiraz süreciyle İstanbul seçimi yenilenmeli”

Partisinin Kızılcahamam’daki kampında konuşan MHP lideri, demokratik süreçleri şaibelere boğan delilli, ispatlı sandık yolsuzluklarına kesinlikle göz yummayacaklarını söyledi.

Bahçeli, “Milliyetçi Hareket Partisi milli iradeye saygılıdır. Yüksek Seçim Kurulu’nun alacağı her türlü karara bağlıdır. Ancak İstanbul’daki usulsüzlükler ve sandık hileleri Türkiye’yi kaosa, kargaşaya, krize sürükleyecek hatalara yönelecekse, çare yine demokrasi içinde aranmalıdır. Eğer sonuçlar toplum vicdanında huzur bulmayacak bir anlayış içinde gelişirse İstanbul’da seçimin tekrarı çözüm olarak düşünülebilecektir Şayet organize sandık yolsuzluğu tespit edilirse, 298 sayılı kanunun 130. Maddesinde ifade edilen ‘Olağanüstü İtiraz’ süreciyle birlikte seçimlerin yenilenmesi en mantıklı yoldur. Hak edilmemiş bir başarı, çalınmış bir zafer hiç kimseye fayda getirmeyecektir. İstanbul’un gelecek beş yılını karartmak, gerilimlerin yaşanmasına çanak tutmak, hizmet yerine sürekli kavgayla zaman kaybetmek yanlıştır, büyük bir vebaldir. Büyükçekmece ve Maltepe’de mızrak çuvala sığmamaktadır” dedi.

Bahçeli: “HDP, bütün imkanları ile CHP’ye çalışmış, CHP Pirus zaferi kazanmıştır”

Avrupa ülkeleri ve ABD’den Türkiye’deki seçimlerle ilgili açıklamalar yapılmasını da eleştiren MHP Genel Başkanı, CHP’nin büyükşehir belediye sayısını arttıran CHP’nin aslında kaybettiğini savundu.

Bahçeli, “CHP’li fırıldakların sandıklarda çevirdikleri film günü geldiğinde ortaya çıkacak. Millet İttifakı’nın ana aktörü Cumhuriyet Halk Partisi’nin özellikle 11 büyükşehirde sonuç aldığı görülmektedir. Bu aslında nevi şahsına münhasır Pirus Zaferi’dir. Kazanırken kayıp böyle bir şeydir. CHP’nin yönetimini üstlendiği büyükşehir belediyelerinde meclis üyeliklerinin ağırlığı Cumhur İttifakı’ndan yanadır. Davul onların boynunda olsa da, tokmağın kimde olduğu aşikardır. HDP bütün imkânlarıyla CHP’ye çalışmıştır. İP’in (İyi Parti) karanlık misyonu bütün yönleriyle deşifre olmuştur” dedi.

CHP’nin on bir büyükşehirde seçimleri kazandığını söyleyen MHP lideri, bu sözleriyle Ankara, Adana, İzmir, Eskişehir, Mersin, Muğla, Antalya, Hatay, Tekirdağ ve Aydın’la birlikte İstanbul’u da kazanmış olduğunu kabullendiğini teyit etmiş oldu.

CHP’li Öztrak: “Hileyi gücü elinde tutan yapar, İstanbul seçimini kaşımayın”

Seçimlerde usulsüzlük yapıldığına dair iktidar bloğundan gelen açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi yetkilileri ise en geç Pazartesi Ekrem İmamoğlu’na mazbatanın verilmesini bekliyor.

CHP Parti Sözcüsü, “İstanbul’da seçimin galibi, CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’dur. Yüksek Seçim Kurulu sürecini haksız, hukuksuz itirazlarla geçiştirmeye çalışanlara prim verilmemelidir. Devletin kurumlarına sahte kağıtlar ürettirerek organize suç örgütüne dönüştürenlere kurum yol vermemelidir. Hileyi gücü elinde tutan yapar. 17 yıldır iktidarda olacaksın, sonunda da tek kişi parti devleti rejimini kuracaksın. Yasamayı yürütmeyi yargıyı medyanın büyük kısmını kontrol altına alacaksın. Ülkede tek yetkili tek sorumlu benim diye konuşacaksın. O zaman sarayın bekçisinden, sarayın kibirlisinden ve onun ağzı bozuk bekçisinden başka hiç kimsenin bu ülkede gücü hile yapmaya yetmez. Daha dokuz ay önce verin kardeşinize yetkiyi bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır görün dediniz, bugün faiz yüzde 22’yi geçti. Tamamlanmış, bitmiş İstanbul seçimini kaşımayın, bununla uğraşmayın. Millete verdiğiniz sözleri tutmaya başlayın. Mutfakta tencereler boş. Millet borç yükü altında inim inim inliyor” dedi.

Abdullah Gül: Seçim tartışmasının uzaması Türkiye’nin itibarını zedeliyor, demokrasiye gölge düşürüyor”

Adalet ve Kalkınma Partisi kurucusu olan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yaptığı yazılı açıklamada 'Türkiye’yi seçimleri tartışmalı bir ülke haline asla getirmenin ülkenin itibarına zarar vereceğini dile getirdi.

Gül, “Türkiye'nin 1950'de çok partili sisteme geçmesinden bu yana neredeyse 70 yıldır seçimler hiçbir zaman tartışma konusu olmadı. Ancak üzülerek görüyoruz ki son zamanlardaseçimlerin yapılması ve sonuçlarıyla ilgili tartışmalar yaşanıyor. Bu kaçınılmaz olarak hem içeride hem dışarıda Türkiye'nin itibarını zedeliyor. Aslen hukuki ve teknik bir mesele olan ve bu konuda yeterli bir geleneği olan seçim sonuçlarına itiraz ve bu itirazların incelenip sonuçlandırılması hızla bitirilmeli. Bu meselenin uzaması Türkiye'ye de zarar verir demokrasimize de gölge düşürür. Türkiye'yi yönetenlerin önünde hem seçimsiz bir 4,5 yılları var hem de üzerinde çalışılması gereken ciddi meseleler var ve bu tip tartışmalardan uzak durup memleketin geleceğine konsantre olmaları çok önemli diye düşünüyorum” dedi.