AKP'de ardı ardına yaşanan istifaların perde arkasında ne var?

AKP'de ardı ardına yaşanan istifaların perde arkasında ne var?

İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 7. Olağan Büyük Kongre sürecini, 28 Kasım-15 Aralık'ta yapılması planlanan "delege seçimi" ile başlatıyor ve 2020 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyor. Bu süreçte, genel merkezin talimatı doğrultusunda il başkanlıklarından arka arkaya istifalar gelmeye başlaması dikkat çekiyor.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre, bu istifalara 2017 anayasa referandumundan sonra birçok belediye başkanının istifasına gerekçe gösterilen "metal yorgunluğu" yerine, "tazelenme, yenilenme" ihtiyacı vurgusu yapılıyor.

Erdoğan'ın muhaliflerine göre ise bu istifaların altında, yeni kurulacak partilere geçişleri "perdeleme" amacı yatıyor.

Şu ana kadar Kütahya, Manisa, Kırşehir, Amasya, Siirt, Iğdır, Balıkesir, Çanakkale il başkanları, genel merkezin talebi doğrultusunda görevlerini bıraktıklarını açıkladı.

31 Mart yerel seçimleri ve 23 Haziran İstanbul seçiminde, Ankara ve İstanbul'un da aralarında bulunduğu birçok belediyenin kaybedilmesinin ardından kabine ve parti teşkilatlarında revizyon beklentisi doğarken zamana yayma stratejisi benimsenmişti.

Sayın’ın aktardığına göre, AKP'de il başkanlarının istifası da bu "zamana yayma taktiği"nin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Kabine değişikliği konusunda ise Erdoğan'ın zamanlamasına ilişkin net bir tahmin bulunmuyor.

Parti kulislerinde, uzun süredir İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kaybeden Binali Yıldırım'ın, "cumhurbaşkanı yardımcısı" olacağı, hatta Cumhurbaşkanlığı'ndaki "odasının bile hazır olduğu" konuşuluyor.

BBC haberinde, Binali Yıldırım ile ilgili yapılan bir başka tahminin ise "TBMM grup başkanlığı"na getirileceği yönünde olduğu kaydediliyor.

Partide istifa ettirilenlerin yerine, il kongresine kadar genel merkezin güvenilir gördüğü teşkilattan isimlerin atandığına dikkat çekiliyor.

Yine dikkat çeken bir diğer ayrıntı da, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kuracağı partilerle temas içinde olanlar ve iktidar partisinin hedefindeki isimlerle yolların tamamen ayrılmasının söz konusu olduğuna dair.

Bu kapsamda, muhalif isimlerin partiden de istifa ya da "ihraç" yoluyla uzaklaştırılacağı ifade ediliyor.

Davutoğlu, iki ismin partiyi kurmaları halinde, milletvekili düzeyinde çok fazla olmasa da özellikle teşkilatlardan, çok sayıda istifa olacağı yorumu yapılıyor.

AKP'de son dönemde, parti politikalarına yönelik eleştirileri nedeniyle Erdoğan'ın isteği üzerine İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu istifa ettirilmişti.

AKP'nin son Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında da sosyal medya hesabından "Suriyelileri Türklerin sırtından indirin artık" paylaşımı yapan eski Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır da, "kesin ihraç" istemiyle disipline sevk edildi.