AKP'den ihracı istenen Davutoğlu istifa etti

AKP'den ihracı istenen Davutoğlu istifa etti

AKP’den tedbirli olarak ihracı istenen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün yaptığı açıklamayla partiden istifa ettiğini duyurdu. Davutoğlu “Yeni bir başlangıç için istifa ediyorum" dedi. 

 

AKP’den ihracı istenen Davutoğlu canlı yayında basın açıklaması yaptı. AKP'nin kuruluş ilkelerinden, değer ve söylemlerinden uzaklaştığını belirten Davutoğlu, "Konuşmalarımızda partimiz, cumhurbaşkanımız, ülkemiz dememize rağmen, ihanet, proje gibi ithamlara maruz bırakıldık" diye konuştu. Partiden ihracı istenmesine ilişkin hiçbir somut gerekçenin bulunmadığına dikkat çeken Davutoğlu, AKP'den siyaset yapma imkanının kalmadığını belirterek istifa ettiğini açıkladı. Davutoğlu "yeni bir başlangıç için" ifadesini kullanarak kuracağı yeni partiyi de resmen duyurmuş oldu.

Davutoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Partimizden ihraç talebiyle huzurunuza geleceğinizi tahayyül bile edemezdik. Ancak kaderde bunu yaşamak da varmış. AK Parti geçtiğimiz ay 18. yılını doldurdu. Kuruluşundan itibaren AK Parti, ülkemize büyük hizmetlerde bulundu. Yakın zamana kadar önemli kararlara imza atan AK Parti, ortak akla, istişareye, demokratik değerlere ve ahlaki tutarlılığa verdiği önemden kaynaklanıyordu.

AK Parti’nin siyaset anlayışı en güçlü ifadesini 3Y formülü ile bulmuştu. Yasaklarla, yolsuzluklara ve yoksulluğa karşı mücadele ile. Yasaklara karşı mücadele AK Parti’nin özgürlükçü felsefesini, yolsuzluğa karşı mücadele siyasi ahlak özünü, yoksulluğa karşı mücadele insan onuruna yaraşır bir hayat standardı özlemini yansıtıyordu.

 

AK Parti bu anlayışla milletimize ve ülkemize büyük hizmetler yaptı. Ancak son yıllarda AK Parti milletimizin gönlüne taht kurmasına vesile olan değer ve söylemlerden uzaklaştı. Adaletten kalkınmaya kadar her alanda sorunlar baş göstermeye başladı. AK Parti yönetiminin öncelikleri, söylemleri ve politikaları değişti. 

Demokratik siyasetin temelinde farklılıkların ifade edilmesi bulunmaktadır. Siyasi partiler de ancak içlerinde üretken bir fikir alışverişine imkan tanındığı durumda demokratik zenginliklerini koruyabilirler. Bu demokratik zenginliklerini koruyamadıkları durumda partiler düşünce üretilme kabiliyetlerini ve iç dinamizmlerini kaybederler. 

AK Parti ve ülke yönetiminde gözlemlediğimiz aksaklıkları, yanlışlıkları yapıcı öneri ve eleştirilerimizle birlikte sözlü ve yazılı olarak paylaştık. Bu önerilerimiz hiçbir şekilde dikkate alınmamasına rağmen üç yıl boyunca kamuoyuyla paylaşmadık. 

Dava hassasiyetimiz gereği gönül kırmamaya şahsi hukukumuzu korumaya karar verdik.

Peki niye 22 Nisan’dan itibaren konuşmaya başladık? 31 Mart seçimlerinde AK Parti hem ittifak yaptığı partiye hem de rekabet ettiği diğer partilere karşı oy kaybetmişti. Tabanımız yoğun bir karamsarlık içerisindeydi. Önümüzde yeniden yapılanmak için dört yıllık bir seçimsiz süreç vardı. 

Biz kuruluş ilkelerinden ve siyaset misyonundan uzaklaşan AK Parti’yi muhasebe yapmaya davet etmeyi amaçlıyorduk.

Niyetimiz ihtilaf çıkarmak, bölmek, parçalamak değil, kurucu ilkelerden uzaklaşmayla yaşanan rahatsızlığa tercüman olmaktır. 

Söylediklerimize yanlış diyemeyenler, öfke ile bize yönelik ihraç sürecini başlattılar. AK Parti yönetimi gerçeklikten ve sağlıklı muhakemeden uzaklaşmıştır.

AK Parti bizleri ihraç sürecini başlatarak aslında kuruluş değerlerini tasfiye etmiştir.

Konuşmalarımızda partimiz, cumhurbaşkanımız, ülkemiz dememize rağmen, ihanet, proje gibi ithamlara maruz bırakıldık. İhraçla ilgili hiçbir somut gerekçe yok. Siyaset yapma imkânı kalmadı. Yeni bir başlangıç için istifa ediyorum.”

İhracı istenen diğer isimler eski AKP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, eski Sakarya Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, eski İstanbul Milletvekili Abdullah Başçı, eski İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ile eski Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı da partiden istifa etti.