Aksoy Araştırma: Seçmen kararını çoktan verdi

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde oy kullanacakların büyük ölçüde kararını verdiğini belirten Aksoy Araştırma Şirketi'nin kurucusu Ertan Aksoy, "Farkın yakın zamanda daha açılacağına inanıyorum" dedi.

Aksoy Araştırma: Seçmen kararını çoktan verdi

 Aksoy Araştırma Şirketi'nin kurucusu Ertan Aksoy, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesi seçmenlerin hangi adaya ve partiye oy vereceğine büyük ölçüde karar verdiğini belirterek yaşanan gelişmelerin seçmenin tercihinde önemli değişiklikler yaratmayacağını söyledi.

Cumhuriyet'e yazan Aksoy'un yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Uzun süredir seçmenin büyük bölümünün görüşünü belirlediğini ve buna bağlı kaldığını görüyoruz. Devasa kamu bütçeleri ile hayata geçirilen projeler iktidarda maksimum 4-5 puan artış yaratırken milyonlarca insanımızın yaşamını etkileyen deprem ve bunun karşısındaki organizasyonsuzluk hali 2-3 puan kaybettirebiliyor. Özetle seçmen çoktandır kararını verdi diyebiliriz

Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı bloklarını oluşturan partilerin seçmenleri toplamda birbirine yakın oranları oluşturuyor. Bu nedenle HDP seçmeni kimden yana tavır alırsa seçimi o kazanacak. Yine araştırmalar bize gösteriyor ki HDP seçmeni CHP lideri Kılıçdaroğlu’na oy vermekte uzun süredir kararlı. 

Buna dair somut örnek vermek isterim. Henüz Millet İttifakı’nın adayı kesinleşmemişken “Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan aday olsa kime oy verirsiniz?” sorusunda CHP seçmeninin %74’ü Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini belirtirken HDP seçmeninin %84’ü Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini belirtiyordu.

CHP seçmeninin küçük bir grubu diğer potansiyel iki adaya dair tercihi nedeniyle mesafeliyken HDP seçmeni görece daha kararlıydı. Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklanması ile birlikte CHP seçmenindeki destek %92’ye çıktı. Kampanya ile birlikte daha da artacağını düşünüyorum. 

Millet İttifakı anlaştı ve adayını açıkladı. Geliştirilen formül sayesinde Millet İttifakı bileşenlerinde kimse kendisini çemberin tam merkezinde hissetmezken kimse kendini çemberin dışında da hissetmedi. Bu sayede 2021 yılındaki orman yangınlarının ardından Erdoğan’ın önüne geçen Kılıçdaroğlu adaylığının açıklanmasıyla birlikte farkı daha da açtı.

Geçtiğimiz hafta yaptığımız ölçümde aradaki farkın %11,2’ye kadar çıktığını gördük. Başlangıç için çok iyi fark. Henüz liderler ve belediye başkanları sahaya inmedi. Henüz Ortak Mutabakat Metni tüm bileşenler tarafından savunulmaya başlanmadı. Henüz HDP aday ile bir araya gelip desteğini açıklamadı. Henüz barışçıl, pozitif bir kampanya başlamadı. Özetle henüz daha alabileceğimiz oyun gerisindeyiz. Farkın yakın zamanda daha çok açılacağına inanıyorum." 

Yazının tamamı