Pentagon'dan yeni 'Suriye Planı'

ABD'nin, Suriye'nin doğusundaki petrol sahalarını korumak için tanklar, zırhlı araçlar ve diğer ağır askeri donanımları kullanmayı planladığı ve Donald Trump’ın ülkeden tüm birlikleri geri çekmek için daha önceki emrini iptal ettiği bildiriliyor.

Pentagon'dan yeni 'Suriye Planı'

ABD'nin, Suriye'nin doğusundaki petrol sahalarını korumak için tanklar, zırhlı araçlar ve diğer ağır askeri donanımları kullanmayı planladığı ve Donald Trump’ın ülkeden tüm birlikleri geri çekmek için daha önceki emrini iptal ettiği bildiriliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, “Suriye'deki petrol sahalarında IŞİD'in yeniden yapılanmasına izin vermeyeceğiz” açıklamasını yaptı. Trump, “Belki de Kürtlerin petrol bölgelerine yönelme zamanı gelmiştir” dedi.

Trump'ın açıklamalarının ardından ABD basınına, Amerikan Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon), Suriye'deki petrol alanlarının YPG/DSG güçleri ile birlikte korunması için zırhlı araç, tank ve özel kuvvetler gönderilmesi için bir planlama yaptığı haberleri yansımaya başladı.

ABD zırhlı birimlerinin en muhtemel hedefinin, ABD özel kuvvetleri ile Rus paralı askerleri destekli Suriye rejimi destekli milisler arasında çıkan Şubat 2018’deki çatışma yeri olan Deyrezzor kenti yakınlarındaki Conoco gaz tesisi olduğu bildirildi.

Fox News böyle bir dağıtımın “muhtemel” olduğunu ve tankların Orta Doğu'da bulunan birimlerden geleceğini bildirdi. CNN bu gelişmenin nispeten yakında olacağını söyledi.

Bir Pentagon yetkilisinin açıklamasına göre, planlanan takviye, petrol sahalarının IŞİD'in eline geçmesini önlemek için Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ile koordinasyon içinde gerçekleşecek.

Yetkilinin açıklamasında, petrol sahalarının korunması için bölgeye kaç tane ya da ne tür güç gönderileceği ya da bu ayrıntılarla ilgili kararların verilip verilmediğine dair hiçbir ayrıntı verilmedi.

Bununla birlikte, Doğu Suriye çölünün ortasındaki bölgeye zırhlı birimleri yerleştirmek, bakımını yapmak, tedarik etmek ve korumak için, Türkiye'nin harekatından önce Suriye'de bulunan kabaca 1000'den daha fazla asker takviyesinin muhtemel olduğu düşünülüyor.

Graham: Petrolün IŞİD vey aİran'ın eline geçmesini önleyecek plan hazırlanıyor

Beyaz Sarayda ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mike Milley ile yapılan brifinge katılan 10 senatörden biri olan Graham, brifingin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Graham, Suriye'deki petrol kaynaklarının korunması gerektiğini belirterek, “Genelkurmay Başkanı Milley, Suriye'nin belirli bölgelerindeki petrolün IŞİD veya İran'ın eline geçmesini önleyebileceğimiz bir plan hazırlıyor” dedi.

Graham, planla alakalı detaylı bir bilgi paylaşmadı ancak ABD medyasında yer alan haberlere göre söz konusu petrol sahalarının korunması için 30 Abrams tankından oluşan zırhlı bir tugayın gönderileceği ileri sürüldü.

Söz konusu planın gerçekleşmesi durumunda bölgede Rusya ve Suriye rejimine karşı ABD'nin ateş gücünde önemli bir artış sağlanmış olacak. Planın uygulanması durumunda alternatifsiz kalmayacak olan Kürtler Rojava’da güçlü konumlarını koruyacak.

Trump'tan Mazlum Abdi'ye övgü

ABD Başkanı Donald Trump dün Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, “Dün, Türkiye ve Kürtlere ilişkin açıklamamda ele aldığım petrol sahaları, Kürtlerin yardımıyla ABD tarafından ele geçirilmeden önce IŞİD'in kontrolündeydi. Yeniden yapılanmış bir IŞİD'in, o sahalara sahip olmasına asla izin vermeyeceğiz. General Mazlum Abdi ile konuşmaktan gerçekten zevk aldım. Yaptıklarımızı takdir ediyor, ben de Kürtlerin yaptıklarını takdir ediyorum. Belki de Kürtlerin petrol bölgesine gitme zamanı gelmiştir!” dedi.

 

Petrol Sahaları YPG yerleşim haritası