Trump'tan güldürten açıklama: Kürtlerle görüştük, gayet memnunlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump Washington'da protestolar eşliğinde kritik bir görüşme gerçekleştiriyorlar.

Trump'tan güldürten açıklama: Kürtlerle görüştük, gayet memnunlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump Washington'da protestolar eşliğinde kritik bir görüşme gerçekleştiriyorlar.

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, saat 20.00 sıralarında Beyaz Saray'a gelirken iki lider arasındaki görüşme saat 20.15 civarında başladı. Görüşme öncesi ilk mesajlar da geldi.

AA'nın aktardığına göre ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye-Suriye sınırında yaptığı işten dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun süredir dost olduklarını vurgulayarak, bugün S-400 ile F-35 konusunda da konuşacaklarını belirten Trump, Türkiye'nin son dönemde (Suriye'de) 100'den fazla IŞİD savaşçısını yakaladığını ve onlara göz kulak olmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

ABD Başkanı açıklamalarının devamında, "IŞİD konusunda çok başarılıyız. IŞİD konusunda üç numaralı ismin peşindeyiz. Bir numara olacağını düşünürken kaçıyor" ifadesini kullandı.

NTV'nin aktardığına göre Trump, “Ateşkes devam ediyor, Kürtlerle görüştük. Gayet memnunlar. Sınırınızın güvende olmasından memnunum. Sadece petrolu güvence altına almak için asker bıraktık. İlk günden beri dostuz, birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Bu tek yönlü bir yol değil. Sizi burada ağırlamak büyük şeref” görüşünü savundu.

Ancak DSG'den gelen açıklamalarda ateşkesin Türkiye tarafından ihlal edildiği ve ABD'nin bunu durdurması çağrıları yapılıyordu.

Trump: Azil soruşturması tam bir cadı avı

Donald Trump, azil soruşturmasıyla ilgili soruya ise  “Azil soruşturması tam bir cadı avı. İzlemiyorum” diye yanıt verdi.

30 dakika baş başa, 1 saat heyetlerarası olmak üzere  görüşmenin toplam 1,5 saat sürmesi planlanıyor.

Erdoğan ve Trump'ın baş başa yapacağı görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile tercümanlar yer alacak.

Heyetlerarası görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile  ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo hazır bulunacak.

Öte yandan, çalışma yemeği şeklindeki heyetler arası görüşmeye senatörler de katılacak. Toplantıda Senatör Lindsey Graham'ın da olacağı öğrenildi.

Saat 22.00 sıralarında ABD Başkanı Trump, senatörlerle başka bir salonda bir araya gelerek özel bir görüşme gerçekleştirecek.

Bu görüşmede azil süreci ve Türkiye'nin ele alınacağı öğrenildi.

Görüşmenin ardından saat 23.00 sıralarında iki lider kameraların karşısına geçecek ve ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Trump'tan Erdoğan'a 100 milyar dolar

Washington Post'ta yayınlanan bir habere göre, ABD Başkanı Trump'ın Erdoğan'a daha iyi Türk-ABD ilişkileri için bir dizi ekonomik teşvik önerdiği iddia edildi.

Erdoğan'a Trump tarafından geçtiğimiz hafta gönderilen mektupta, Trump'ın Erdoğan'a ABD'nin 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasını garanti edebileceğini ifade ettiği dile getirilen haberde, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi almasından dolayı uygulanabilecek ABD yaptırımlarından kaçınmak için bir program önerdiği iddia edildi. Washington Post bu iddiasını ismi verilmeyen üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisine dayandırdı.

Üst düzey yetkili bu anlaşmanın gerçekleşmesi için Türk tarafının S-400 konusunda ABD'yi memnun edecek bir çözüm bulması gerektiğini vurguladı.