Ankara, DSG'yi destekleyen McGurk'un olası atanmasına karşı alarmda

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde IŞİD İle Mücadele Özel Temsilcisi olan Brett McGurk’un seçilmiş başkan Joe Biden tarafından Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu ve Kuzey Afrika masasının başına atanması bekleniyor.

Ankara, DSG'yi destekleyen McGurk'un olası atanmasına karşı alarmda

Türkiye’deki siyasi liderler tarafından olumsuz bir figür olarak görülen McGurk’un olası atamasının çeşitli mesajlar içerdiğini belirten uzmanlar, bu atamanın Washington ile Ankara arasındaki yeni anlaşmazlıkların da kaynağı olabileceğini ifade etti.

Siyasi analist Yusuf Erin paylaştığı bir tweette, “Bu oldukça provokatif bir atama. Şayet gerçekleşirse Biden dönemindeki ABD – Türkiye ilişkileri için kötü bir başlangıç olur” değerlendirmesinde bulundu.

AKP, PKK’nın uzantısı olarak gördüğü YPG’nin IŞİD ile mücadele için Washington tarafından silahlandırılmasının arkasında McGurk’un olduğunu düşüncesini sık sık dile getirdi.

ABD'nin Alman Marshall Fonu Ankara Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı ise olası atamanın doğal olduğunu ve Biden'ın hükümetinde görev yapmak üzere bazı Obama dönemi yetkililerini seçebileceğini belirtti.

Arab News'e konuşan Ünlühisarcıklı, "Brett McGurk Türkiye için tartışmalı bir figür olabilir ama Demokrat Parti içinde oldukça popüler. Bu sebeple Biden yönetiminde iyi bir pozisyona sahip olması büyük bir sürpriz olmaz" dedi.

Ünlühisarcıklı, "Bu, özellikle YPG konusundaki görüş ayrılıklarında Türkiye'nin yaşayacağı bir zorluk olacak" ifadesini kullandı.

McGurk Türkiye’nin YPG’ye yönelik sınır ötesi askeri operasyonlarına sert bir tavır almış ve Ankara’yı yabancı savaşçıların IŞİD’e katılmak için Suriye’ye geçişinde, sınırını etkin bir şekilde denetlememekle eleştirmişti.

Washington’daki Arab Center'da Ortadoğu analisti olan Joe Macaron ise, “Türk hükümeti, Biden'ın Ankara'ya yaklaşımı konusunda karar verirken McGurk algısı tarafından tüketilmemeli” diyerek Biden'ın Obama'nın üçüncü dönemi olmayacağını ve McGurk'un rolünün de ön plandaki bir diplomat pozisyonu olmadığını aktardı.

Macaron, “Eğer Ankara, ABD'nin Suriye'den çekilip YPG'ye olan desteğini sona erdireceği beklentisine sahipse, bu beklentiyi McGurk'un Biden hükümetinde görev yapıp yapmadığına bakılmaksızın yönetmeli” dedi.

Joe Macaron, "ABD-Türkiye ilişkileri daha gergin olabilir, ancak Ankara Washington'un nihayetinde YPG'yi satmayacağını kabul ederse Suriye konusunda birlikte çalışmak için ortak çıkarları olduğunu görebilir" yorumunu yaptı.

Hükümete yakın medya kuruluşları ise McGurk’un potansiyel atanmasına yönelik sert eleştirilerine şimdiden başladı.

Yeni Şafak gazetesi 1 Ağustos 2017'de manşetinde, "McGurk liderliğindeki koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye’deki 46.000 sivilin katili olduğunu" iddia etmişti. Yeni Şafak, 7 Ocak'taki haberinde ise McGurk'u “sömürge valisi” olarak nitelendirdi. 

İstanbul'daki Al-Sharq Forum'da araştırma görevlisi olan Mehmet Emin Cengiz’e göre McGurk’ün dönüşü büyük bir fark yaratmayacak.

Cengiz olası atamayla ilgili olarak, “Evet, Türkiye bu ihtimalden memnun değil. YPG ve siyasi kanadı bundan memnun. Bununla birlikte, McGurk'un varlığı olmasa bile, Suriye Demokratik Güçleri ABD'den şimdiden çok ciddi destek aldı” dedi.

Ahval