Ankara'dan referanduma tepki

Ankara'dan referanduma tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi’nin 25 Eylül’de referandum düzenleme kararıyla ilgili yaptğı açıklamada,“Bağımsızlık için referandum kararı vahim bir hatadır” ifadelerine yer verdi.

Daha önce Kerkük’te alınan Kürdistan bayrağının asılması kararına da aynı gerekçelerle karşı çıkıldığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Kerkük Valisi’nin başlattığı girişimle Kerkük Vilayet Meclisi’nin Kerkük’te resmi dairelerde IKBY bayrağı asılması yönündeki kararının anılan vilayetin statüsüyle ilgili bir oldubitti yaratma amacını taşıdığını düşündüğümüzü ve bu karara karşı olduğumuzu da kayda geçirmiştik.”
 

Referandum kararının ‘vahim bir hata’ olarak tanımlandığı açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:

“25 Eylül 2017 tarihinde bağımsızlık konusunda referandum düzenleyeceği yönünde açıkladığı kararını da yukarıda belirtilen çerçevede değerlendiriyor ve bunun vahim bir hata teşkil edeceğini düşünüyoruz.

Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin muhafaza edilmesi Türkiye’nin Irak politikasının temel ilkelerinden biridir. Bu ilke bölgede kalıcı istikrar, barış, güvenlik ve refahın önkoşulları arasındadır. 

Bu itibarla, Irak’ın bütünlüğüne halel getirmek yerine, bu ülkenin birlik ve beraberliğini kuvvetlendirecek, Irak anayasasında ifadesini bulan yetki ve güç paylaşımına ve ademi merkeziyet ilkesine dayalı yöntemlerin öne çıkarılarak ve Irak’ı oluşturan tüm farklı unsurlar arasında uzlaşı, diyalog ve kapsayıcılık ruhuyla hareket edilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.”