Avrupa Birliği’nden göçmenlerin geri kabulüne ilişkin Irak'a baskı

Avrupa Birliği, vatandaşlarını geri alması için Irak’a yönelik baskılarını artırdı. Rûdaw TV Diaspora programı, geçtiğimiz hafta, Almanya ve Irak'ın göçmenlerin sınır dışı edilmesi konusunda gizli bir anlaşmaya vardığını

Avrupa Birliği’nden göçmenlerin geri kabulüne ilişkin Irak'a baskı

Diaspora ekibinin ulaştığı ve Avrupa Konseyi Başkanlığından AB üye ülke temsilcilerine gönderilen bir belgeye göre, Avrupa Birliği, Irak'a vatandaşlarını almak için baskılarını yoğunlaştırdı.

AB, Irak'a yönelik baskının ve göçmenleri geri alma anlaşmasının diğer ülkelere karşı da hayata geçirmeyi amaçlıyor.

Avrupa Konseyi Başkanlığı, Irak'ın göçmenleri geri alması için verilen sürenin iyi işlediğini açıkladı. Öte yandan Avrupa ülkelerinin birlik olup Irak'a baskı yapmasının etkisinin, AB ülkelerinin her birinin ayrı ayrı Irak'tan göçmenleri geri almasını talep etmesinden daha etkili olduğu belirtiliyor.

Avrupa ülkeleri Irak’a uyguladıkları baskıyı Bangladeş, Senegal, Etiyopya gibi diğer ülkelerle de uygulamaya hazırlanıyor.

Daha önce Diaspora, iki devlet medyası olan WDR ve NDR ile tanınmış bir Alman gazete arasındaki ortak araştırma raporuna dayandırdığı haberinde, Alman hükümeti ile Irak hükümeti arasında ülkede yaşayan Iraklı göçmenlerin geri gönderilmesi konusunda gizli bir anlaşmaya varıldığını ortaya çıkarmıştı.

Raporda, sınır dışı edilme kararı bulunan 26 bin Iraklı göçmenden 164'ünün sınır dışı edildiğine yer verilmişti.

Raporda yer alan verilere göre, anlaşmanın diğer hususları ise göçmenlerin kimliklerinin doğrulanması için Irak büyükelçilikleri ve konsolosluklarının Alman hükümetiyle işbirliği yapmasıyla ilgili. Ayrıca Irak hükümeti göçmenlerle ilgili biyometrik bilgileri Alman hükümeti ile paylaşacak. Böylece gelen göçmenlerin Irak’ın farklı bölgelerinden geldiğini ve bir doğum tarihi ibraz ettiğinde bilgilerin Alman hükümeti tarafından doğru olup olmadığı anlaşılacak.

Rapora göre, Almanya göçmenlerin gönderilmesine ilişkin Irak’la gizli anlaşma yapan ilk ülke değil. Daha önce Avusturya ve İsveç de benzer anlaşmalar imzaladı. AB Komisyonu tarafından yapılan araştırmaya göre Irak, son altı ayda sınır dışı edilen göçmenleri kabul ettiği bilgilerini Alman yetkililere doğruladı. /Rudaw