Avrupa'da Kürt berberler

Avrupa'da Kürt berberler

Avrupa'da yaşayan Kürtlerin sadece trajik öyküleri yok. Avrupalılar tarafından özellikle tercih edilen ve sektörü ellerinde tutan Kürt berberler gibi.  

Güney Kürdistanlı Saman Almanay, Almanya’nın Düsseldorf kentinde terminal yakınlarında bulunan bir erkek bakım salonu işletiyor. Yanında ikisi Alman, toplam 5 kuaför daha çalışıyor ve günde 100 müşteri ağırlıyor. Alamanay, Alman müşterilerinin kendisini tercih etmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirtiyor.

15 yıldır Almanya'da yaşayan ve 10 yıl önce berberliğe başlayan Saman Almanay, “Almanya'nın 6 büyük kentinde tanınan onlarca Kürt berber var” dedi.

Güney Kürdistanlı Şaraban ise, Finlandiya'nın Helsinki kentinin merkezinde büyük bir bakım salonunun sahibi. Burada müşteriler Kürtçe, Farsça, Arapça, İngilizce ve Fince ağırlanıyor.

 

Kürt berber

Feyli Kürtlerinden olan Şaraban, yeni ve eski sığınmacıların kendisine müşteri kazandırdığını ifade etti. Finlandiyalı müşterisi de olduğunu belirten Şaraban, “İşimizi düzgün ve hızlı yapıyoruz ayrıca fiyatlarımız da uygun. Sığınmacıların yanı sıra Finlandiyalı müşterimiz de var. Günde 80 müşteri bizi ziyaret ediyorsa, bunların 30'u Finlandiyalı” ifadelerini kullandı.

Şaraban, gönüllü olarak 3 binden fazla sığınmacıya kuaförlük eğitimi verdi.

Avrupa'daki kuaförlerde Kürtçe isimler ve yazılar görmek artık sıradan. Finlandiya'nın kuzeyindeki Torko gibi küçük bir kentte 4 kuaför var. 4 yıldır Torko'da yaşayan Hewlêr Hristiyanlarından Firaz, Kürt bir kuaförün yanında çalışıyor. Firaz, “Müşterilerimiz, işimizi düzgün ve hızlı bir şekilde yaptığımızı ve kendilerine karşı saygılı davrandığımızı bildikleri için bizi tercih ediyorlar” dedi.

İsveç'in başkenti Stockholm ise, en çok Kürt nüfusu olan Avrupa başkentlerinden. Stockholm'de Kürtler tarafından işletilen ve yüzlerce kişiye iş imkanı sağlayan 38 kuaför salonu bulunuyor.

Hawre Fettah, İsveç'in başkentinde büyük bir bakım salonu sahibi olan bir Güneyli.

İşini bir marka haline getirdiğini ve para için mesleğine zarar vermeyeceğini belirten Fettah, “Bazı Kürtler ve Araplar başta olmak üzere, bazı sığınmacılar çok az bir gelir uğruna mesleği yerden yere vuruyorlar dedi.

 

Kürt berber

 

13 yıldır İsveç'te kuaförlük yapan Güneyli Hana Muhammed Salih, “İsveçliler uzun bir süre eğitim aldıktan sonra mesleği öğreniyor. Ancak biz akraba ve arkadaşlar üzerinde pratik yaparak kısa sürede işi öğreniyoruz. Mesleğim için herhangi bir kursa gitmeyi veya eğitim almayı düşünmedim. Evde başladım. Daha sonra arkadaşlarım üzerinde denedim. Şimdi çok iyi çalışıyoruz” diye konuştu.