Aydeniz: Operasyon adı altında Kürdistan coğrafya bilinçli yakılıyor

Genç ilçesinde günler sonra sündürülen yangının çıktığı bölgeyi ziyaret eden DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz, “Operasyon ismi altında Kürdistan coğrafyası bilinçli bir şekilde devlet tarafından yakılıyor” dedi.

Aydeniz: Operasyon adı altında Kürdistan coğrafya bilinçli yakılıyor
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, bir hafta sürecek olan temaslarının startını Bingöl’de verdi. DTK ve DBP heyeti ilk olarak Genç ilçesinde 25 Haziran’da Sivan (Suvêran) bölgesinde çıkan ve günlerce süren yangının olduğu bölgeyi ziyaret ederek, açıklama yaptı.
 
“Doğama, toprağıma dokunma” pankartının açılırken, DTK ve DBP heyetinde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanları Arzu Fırat, Hasan Solmaz, HDP Milletvekili Erdal Aydemir, HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez eşlik etti.
 
 EKOLOJİK MÜCADELE
 
Sönmez, yaşanan yangının Türkiye’nin diğer bölgelerinde yaşananlar ile farkı olmadığını belirtti. Kürt illerinde yaşanan doğa katliamlarının savaş ve çatışmaların devlet politikasının sonuçları olduğunu dile getiren Sönmez, “Bütün ekoloji hareketlerine Bingöl’den seslenmek istiyoruz. Ekoloji mücadelesi sadece çevreyi koruma mücadelesi değildir. Aynı zamanda ranta, kapitalizme ve özellikle de savaşa karşı tutum alarak sürdürülmesi gereken bir mücadeledir. Sadece çevrenin korunması ile ilgili bir mevzuyla burada değiliz. Sadece insanlığın geleceği açısından bir yaşam değil diğer canlılarında yaşamı olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Türkiye’nin batısındaki ekoloji mücadelesi ile Kürdistan’daki savaş kaynaklı bu ekolojik yıkım ve talan siyasetine karşı birlikte mücadele yürütemez isek asla başarılı olamayacağımızı biliyoruz” dedi.
 
‘DOĞA KIYIMINA DUR DEMEK GEREKİYOR’
 
 “Bir diktatörlük rejimi ile karşı karşıyayız” diyen Sönmez, HDP’ye yönelik saldırıların halklara, doğaya ve ekolojik yaşama saldırı olduğunu belirtti. Demokrasi mücadelesini başarılı kılmak için doğa katliamlarının görülmesi gerektiğini dile getiren Sönmez, “Burayı görmeden ne savaşı ne de Kürt halkının yaşadığı kıyımı anlayabiliriz. Demokrasiyi kazanabilmemiz için Kürt sorununu çözmemiz gerekiyor. Bu sorunda bağlı hem doğa kıyımına hem de kapitalizmin emek kıyımına dur demek gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
 DEVLET POLİTİKASI 
 
Görülen manzaranın iktidarların yıllardır Kürt halkına yönelik düşmanlığını gördüklerini ifade eden Aydeniz, “Bingöl’e gelir gelmez iktidarın Kürt halkına olan düşmanlığını bu yangını görmekle başlamak istedik.  Bugün heyet olarak biz de buradayız. Gördüğümüz manzara da devlet politikasının 100 yıldır Kürt halklarına nasıl bir düşmanlıkla yaklaştığını bir kez daha gördük. Burada gördüğümüz çok geniş bir alanın günlerce bilinçli bir şekilde yakıldı. Yakılan bur ormanlık alanın Başur, Rojava, Gresipî, Serêkani’yede yakılan doğa talanından bir farkı olmadığını bir kez daha gözler önüne seriyor.  Dicle ve Arıcak ilçelerinde onlarca yer yakıldı. Operasyon ismi altında Kürdistan coğrafyası bilinçli bir şekilde devlet tarafından yakılıyor. Çünkü burası insansızlaştırılması isteniyor. Dolayısıyla yöntemin katliamla, bitirme, yok etmekle olmayacağını görmek gerekiyor. Kürt halkının özgürlük mücadelesinin önüne geçemeyeceklerini çok net ifade etmek gerekiyor. Kürt halkı kültürünü, statüsünü, dilini, doğasını korumaya devam edecektir” diye konuştu.
 
MA