Babacan: Türkiye'ye güçlendirilmiş parlamenter sistem vaat ettik

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Çocuklarımıza insan haklarının güvence altına alındığı, özgürlükçü, adil, laik ve demokratik bir Türkiye'yi miras bırakmak istiyoruz” dedi.

Babacan: Türkiye'ye güçlendirilmiş parlamenter sistem vaat ettik

Ali Babacan, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 101. yıl dönümü ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Birinci Meclis'i ziyaret etti.

Birinci Meclis binası önünde açıklama yapan Babacan, "Bugün bir mirası korumak için buradayız. Gazi Meclis’imizin onurunun kurtarılması gerektiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

“Biz geçmişe bakarken işte bu mirası görüyoruz” diyen Babacan, “O yüzden de Birinci Meclis binamızın önünde hep beraber dimdik duruyoruz. Çünkü biz DEVA Partisi olarak bu mirası yaşatmak ve çocuklarımıza ulaştırmak için buradayız. Tıpkı Birinci Meclis'te olduğu gibi, yeni yönetim sisteminin nasıl kurulacağını konuşmak için buradayız” dedi.

Babacan, “Çünkü biz, çocuklarımızın yüzüne bakabilmek için, halk egemenliğini yeniden tesis etmek için çalışıyoruz. Biz, çocuklarımıza insan haklarının güvence altına alındığı, özgürlükçü, adil, laik ve demokratik bir Türkiye'yi miras bırakmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yola çıktığımız ilk gün, Türkiye'ye güçlendirilmiş parlamenter sistem vaat ettik” diyen Babacan, sözlerine şunları ekledi:

“Yetkinin tek elde toplandığı mevcut sistemi kaldırıp, kuvvetler ayrılığına ve hukukun üstünlüğüne dayanan bir Türkiye'yi inşa etmek için çalışıyoruz. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına yaklaşırken, kurucu Meclisimizin önünden bir kez daha hatırlatmak istiyorum ki; bizler, tek imza ile alınan keyfi kararlarla ülkemizi karanlığa sürükleyen mevcut yönetim sisteminden de, ülkeyi yöneten zihniyetten de kurtulmanın çalışmasını yapıyoruz. Bir gecede, bir kişi tarafından ülkenin her yerine ve tüm kurumlarına atamalar yapma, düzenlemeler getirme gibi keyfiliğe son vereceğiz.”

Müze ziyareti sonrasında bir gazetecinin, Birinci Meclis ile bugünkü TBMM'nin çoğulculuk anlayışı arasında ne gibi farklar olduğunu sorması üzerine Ali Babacan, şunları söyledi:

"Meclisler demokrasilerin, özgürlüklerin ve hukukun kalbidir. Meclislerin ne kadar temsil gücü yüksekse, o kadar ülkenin yönetimine yön verir. Bundan 101 yıl önce kurulan bu ilk Meclis, temsil gücü yüksek bir Meclis. Her şey kayda alınmış, tartışılanlar ve konuşulanlar kayda geçiliyor. Bu çatı altında her şey tartışılıyor. Bunlardan ders almak zorundayız. 101 sene önce Birinci Meclis çatısı altındaki birlik ve beraberlik ruhu, özgürlük, temsil gücü bugün de Türkiye'nin şiddetle ihtiyaç duyduğu kavramlar."