Babacan'ın kuracağı partinin şifreleri: Kritik sorunlara nasıl yaklaşacaklar?

Artı Gerçek'te, Babacan Hareketi içinde yer alan Yazar Gürkan Çakıroğlu ile yapılan röportaj ve Independent Türkçe'de Babacan hareketi içinde yer alan eski bir AKP'liye dayandırılan bir haberde harekatla ilgili önemli ipuçları verildi.

Babacan'ın kuracağı partinin şifreleri: Kritik sorunlara nasıl yaklaşacaklar?

Artı Gerçek'te, Babacan Hareketi içinde yer alan Yazar Gürkan Çakıroğlu ile yapılan röportaj ve Independent Türkçe'de Babacan hareketi içinde yer alan eski bir AKP'liye dayandırılan bir haberde harekatla ilgili önemli ipuçları verildi.

Çakıroğlu aynı zamanda siyasi kimliği de bulunan bir yazar. Eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan’ın hareketi içinde yer alan yazar Çakıroğlu, harekete ilişkin son gelişmeleri de ilk kez Artı Gerçek’e anlattı. Hareket’in partilileşme tarihi için “Takvim tıkır tıkır işliyor. Aralık ayının sonuna doğru parti inşallah kurulacak” ifadelerini kullanan Çakıroğlu, “Hareket’e özellikle gençlerden ve kadınlardan ciddi bir talep var, sadece bir partiden değil birçok partiden kopuşlar olacağını göreceksiniz ama dediğim gibi bunlarla ilgilenmiyoruz, kendi işimize bakıyoruz” dedi.

TÜRKİYE MOZAİĞİNİN BİR ÖRNEĞİ PARTİ’DE OLACAK

Hangi konularda?

Türkiye mozaiğinin bir örneğinin yeni kurulacak Ali Babacan partisinde olacağını dile getiren Çakıroğlu, bu mozaiği şöyle detaylandırdı:

"Türkiye’nin içinde bulunduğu duruma dair genel olarak bir fikir birliği içinde olduğumuzu görünce girmekte tereddüt etmedim. Hareket Türkiye’deki kutuplaşmayı ortadan kaldıracak, alt komşuyla üst komşunun arasını bozan yozlaşmış siyaset dilini yok edecek bir üslupla geliyor. Söylem ve eylemlerimizle siyaseti insani, vicdani ve hukuki normlarla donatacağımızı göreceksiniz.

Türkiye’nin bütün mahallelerinin içinde olabildiği bir parti kurmaya çalışıyoruz. İstiyoruz ki siyasi partimiz Trabzon’daki Selim kadar, Diyarbakır’daki Baran’ı, cemevine giden Ali kadar camiye giden Ömer’i, İzmir’deki laik teyze kadar Konya’daki hacı teyzeyi ve ülkemizin daha birçok farklı mahallesini temsil edebilsin. Bu isimler harekete dair aidiyet hissedebilsin. Bu yüzden çok farklı mahallelerden isimlerle görüşmeler yapıldı, yapılıyor. Bu sebeplerle ortaya çıkacak partinin Türkiye’nin dünyalar güzeli mozaiğini tam anlamıyla yansıtacağını düşünüyorum."

Hareketin partilileşme tarihi için Ali Babacan'ın bir tarih verdiğini dile getiren Çakıroğlu, bu tarihte bir değişikliğin söz konusu olmadığını, takvimin tıkır tıkır işlediğini vurguladı ve Aralık ayının sonuna doğru partinin kurulacağını dile getirdi.

Kayyım atamalarını doğru bulmuyorum

İktidarın kayyım atamalarını hukuki, sosyolojik, vicdani kısacası hiç bir anlamda doğru bulmadığını dile getiren Çakıroğlu, çünkü orada milletin seçtiği adayların olduğunu, bunu doğru bulmalarının mümkün olmadığını vurguladı.

Çakıroğlu, Partinin ilanıyla birlikte sadece AKP’den değil bir çok partiden ciddi bir kopuş beklediklerini dile getirdi:

"Toplum çok büyük bir sıkışmışlık içinde. Büyük bir bıkkınlık var. Sürekli kavga, gürültü, ötekileştirme ve birinin diğerine hakaret etmesi vs toplumu canından bezdirmiş durumda. Sadece bir partiden değil birçok partiden kopuşlar olacağını göreceksiniz ama dediğim gibi bunlarla ilgilenmiyoruz, kendi işimize bakıyoruz."

HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın hakkında AYM kararı olmasına rağmen hemen arkasından alınan bir mahkeme kararıyla serbest bırakılmadan tutuklandığı, Osman Kavala'nın, Gezi davası nedeniyle 2 yıldır tutsak olması konularıyla ilgili davaların hukuki dayanaktan yoksun olduğunu dile getiren Çakıroğlu, Babacan hareketinin içinde yer alan bazı isimlerin de Gezi davasında müşteki olarak bulunmaları konusunda şunları dile getirdi:

"Savcılık Gezi olaylarını hükümeti yıkmaya teşebbüs olarak gördüğü için kabinedeki bütün bakanları mağdur sıfatı ile yazmış yani kendilerinin herhangi bir şikâyeti söz konusu değil. Şahsi kanaatim odur ki Gezi davası da diğer siyasi davalar gibi hukuki dayanaktan yoksun. Demirtaş’ın yargılanması ve tutukluluğu da hakeza üzerine siyasi gölgenin düşürüldüğü bir durum ve bu adalet duygusuna ağır zarar veriyor."

Yeni Parti kurma fikri nereden çıktı?

Independent Türkçe’den Can Bursalı’nın haberine göre ise, Babacan’ın partisi 2020’ye kalmadan kurulacak. AKP’nin içinde önemli görevlerde bulunan ve eski Bakan Ali babacan ile birlikte yeni parti kurma çalışmalarının içinde olan bir siyasetçiye dayandırılan haberde partinin ismi henüz netlik kazanmadığı vurgulandı.

Eski AKP’li siyasetçi, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle mi devam etmeyi mi, parlamenter sisteme dönmeyi mi vadedeceksiniz?" sorusuna ise, “Başkanlık sistemi ıslah edilerek mi devam etsin yoksa güçlendirilmiş parlamenter sisteme mi dönülsün noktasında tartışmalarımız sürüyor” yanıtını verdi.

Söz konusu siyasetçi, çok geniş bir ekiple çalıştıklarını ifade ederken, dünyaca ünlü ekonomi profesörü Daron Acemoğlu'ndan katkı aldıklarına yönelik söylentileri de yalanlamadı.

Bir dönem AK Parti'de önemli görevler yürüten siyasetçi, parti içindeki ilk itirazlarının 7-8 yıl önce başladığını ve AKP'yi tekrar kuruluş sürecindeki ilkelere döndürmeyi denediklerini ancak başarılı olamayınca geri çekildiklerini ifade etti.

Yeni parti kurma fikrinin 'bir süredir' olduğunu ancak resmi temasların 2019 yılının şubat ayında başladığını belirten siyasetçi, ayrıca "Kendiliğinden bir araya geldik, AK Parti içinde bir ekip değildik" dedi.