Bağdat, 140'ıncı madde önündeki engeller kalkacak

Erbil ile Bağdat'ın Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesinin önündeki engellerin ortadan kaldırılması gerektiğinde hemfikir olduğu bildirildi.

Bağdat, 140'ıncı madde önündeki engeller kalkacak

Bağdat'ta temaslarda bulunan Kürdistan Bölgesi heyeti dün akşam Irak Başbakanı Haydar Abadi ile biraraya geldi.

Irak Başbakanlığından yapılan açıklamada, toplantıda diyaloğa bağlı kalma ve durumun normalleştirilmesi konusunda anlaşma sağlandığı bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ortak noktalar üzerinde durulan toplantıda, anayasal ve yasal çerçevenin dışına çıkılmaması,

Irak'ın birliği ve etnik grupların birlikte yaşamasının sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı. Başka savaşların yaşanmasına mahal vermeyerek IŞİD'e karşı savaşa odaklanmalı.”

Irak Anayasası'nın 140. maddesinin önündeki engeller ortadan kaldırılarak söz konusu maddenin uygulanmasının sağlanması ve IŞİD'in denetimindeki toprakların tamamı kurtarıldıktan sonra nüfus sayımını yapılmasının önemine vurgu yapıldı.

Kürdistan Bölgesi heyeti dün Bağdat'ta, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Parlamento Başkanı Selim Cuburi, ve Sadr Hareketi temsilcileriyle de görüştür. Bağımsızlık referandumu ve Kerkük'te Kürdistan bayrağının asılması, temasların ana gündemini oluşturdu.

Dün ayrıca Haydar Abadi, Fuad Masum ve Selim Cuburi ile ayrı ayrı görüştü.

Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesi, Kürdistan Bölgesi'nin dışında tutulan ve "tartışmalı bölgeler” olarak tanımlanan, Kerkük gibi bölgelerde nüfus sayımı ve referandum yapılarak bu bölgelerin Erbil'e veya Bağdat'a bağlanmasını öngörüyor.