Freedom House: Avrupa'da demokrasi düşüşte

Özgürlük Evi 2016 yılında Orta ve Doğu Avrupa, Balkanlar ve Avrasya'da incelenen 29 ülkede demokrasinin düşüşe geçtiğine dair yeni bir rapor açıkladı.

Freedom House: Avrupa'da demokrasi düşüşte

Bu, raporun 22 yıllık tarihindeki en büyük ikinci düşüşü. Bu düşüşün nedeni liderlerin açıkça liberal demokrasilere saldırıda bulunduğu 'Transit Uluslar'daki popülizmin yükselmesiyle ilişkilendiriliyor.

Özgürlük Evi'nin raporuna göre Macaristan Başbakanı Viktor Urban Orta Avrupa'da sıralamada en sonda. New York'tan Nate Schenkkan, Orta Avrupa'da popülizmden bahsedince ilk akla gelen ismin Orban olduğunu söylüyor: "Orta Avrupa'da popülizmden bahsedince ilk akla gelen isim Orban. Orban, üye ülkeler hatta Avrupa Birliği'nin demokrasiyi reddetmesi için bir model yarattı.”

Macaristan'da Pazar günü demokrasi yanlıların gösterileri vardı. Bu arada Polonya'nın lideri de Özgürlük Evi tarafından anayasa mahkemesine saldırmak ve ülkenin denetimle denge sistemine zarar vermekle suçlanıyor.

Rusya, bastırma çabalarına karşın sivil toplumun bazı bağımsız medya kuruluşlarıyla hızla gelişmesine rağmen araştırmanın neredeyse sonunda. Ancak Rusya Merkez Bankası eski yetkilisi Sergey Aleksaşenko aynı fikirde değil: "İnternette biraz özgürlük var diyebiliriz ama Rusya toplumunun yüzde 80'i haberleri televizyonlardan alıyor ve hükümetin kontrol etmediği televizyon kanalı da yok. Biraz özgürlük olduğunu düşünebilirsiniz, elbette ki var fakat bu bilgi özgürlüğü değil ve bence Rusya'da olanların ciddi şekilde yanlış değerlendirilmesi.”

<em>1941 yılında kurulan düşünce kuruluşu Özgürlük Evi</em>, merkezi Wahhington D.C'de ve sayılı ülkelerde de şubeleri bulunmakta.

"Özgürlük Evi' dünya çapında özgürlüğün yayılmasını destekleyen, bağımsız bir sivil toplum örgütüdür.