ABD'nin yaptırım kararı sonrası Kuzey Akım 2 projesinden ilk çekilme kararı

ABD'nin yaptırım kararı sonrası Kuzey Akım 2 projesinden ilk çekilme kararı

ABD Başkanı Donald Trump’ın imzaladığı ABD Savunma Bütçesi’nde Türkiye’nin yanı sıra Rusya ve AB’yi hedef alan yaptırım kararları da yer aldı. Rus doğalgazını Baltık Denizi'nden Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesi yaptırımlara maruz kaldı. Yaptırım kararlarının ardından boru hattını döşeyen İsviçreli firma, faaliyetlerin askıya alındığını duyurdu.

Euronews Türkçe’nin haberine göre İsviçre merkezli Allseas firması NDAA, kararının uygulaması doğrultusunda Kuzey Akım 2’deki boru döşeme faaliyetlerini askıya alındığını açıkladı. Şirket, ABD’li yetkililerden gerekli düzenleyici, teknik ve çevresel konuların açığa kavuşturulmasını beklediğini de belirtti.

Trump’ın imzaladığı bütçe, Rusya'nın Almanya'ya doğalgaz ihracatını artırmayı hedefleyen ve Baltık Denizi'nden geçerek Almanya'ya uzanan Kuzey Akım 2 boru hattının inşasında yer alan firmalara yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

Yaptırımlar, boru hatlarının inşasında yer alan şirketleri, özel olarak da deniz seviyesinden 30 metre (100 feet) derinliğe boru döşemede kullanılan gemilerin sahibi kişi ve şirketleri, bunların ABD'ye girişlerinin engellenmesi ve mal varlıklarına el konulmasını hedefliyor.

Kuzey Akım 2 hattı ile Avrupa'ya gaz arzının güvenceye alınması konusunda ilerleme kaydedilmesi hedefleniyor. Projeye ilişkin 1855 km boru döşendiği, böylece boru hattının yüzde 75'inin tamamlandığı biliniyor.

Trump yönetimi, Kuzey Akım 2 hattının Avrupa'yı Rus enerjisine bağımlı hale getireceğini ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğunu iddia ediyor.