Bahçeli: Babacan çok zeki hareket ediyor

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın, seçime bağımsız olarak girecekleri açıklaması üzerine, "Dağılma değil, çok zeki hareket ediyor. Yeni siyasi partilerle alakalı seçim kanununu dikkate alarak, bugünden işaret veriyor” dedi.

Bahçeli: Babacan çok zeki hareket ediyor

Bahçeli, Ankara’da iftar yemeğinde bir araya geldiği gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu ile okul arkadaşı…

Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin  Meclis Grup Toplantısı'ndaki konuşmasının 12 dakika sürdüğünün anımsatılması üzerine, Kılıçdaroğlu ile okul arkadaşı olduğunu belirtti ve okullarından biri Aydın Güven Gürkan, diğeri Kılıçdaroğlu olmak üzere sosyal demokrat çizgide iki genel başkan çıktığını söyledi.

Bahçeli, "O zaman meşhur Gandi'ye benzetir bir üslupla ona öyle yumuşak güç atfettiler. Onu yaparken hitabeti de güzeldi. Eğer 3 cümleyi aynı şekilde tekrarlamazsa çok net konuşuyor demektir. Ama aynı şeyi tekrarlar cümle olarak, o bakımdan siyasete girdiği dönemlerdeki Sayın Kılıçdaroğlu şimdi yok" dedi.

“Türkiye gergindir, ekonomik yönden önemli sıkıntıları vardır”

Kılıçdaroğlu'nun grup konuşmasında çok sert üslup kullandığını ifade eden Bahçeli, "Tarihe kayıt düşen üsluplardır. Tavsiyem, Türkiye gergindir, ekonomik yönden önemli sıkıntıları vardır, uzun yıllar terörle karşı karşıya kalmıştır, komşu ülke ve coğrafyalarda sıcak savaşlar ve çatışmalar yaşanmaktadır. Böyle bir ortam içerisinde Türkiye'nin istikrara ve yumuşak bir iklime ihtiyacı var." değerlendirmesinde bulundu.

"Kılıçdaroğlu aday mı?" sorusu üzerine Bahçeli, "Gönlümde yatanı başkasıyla paylaşmak doğru bir şey değil. Benim gönlümde yatan Cumhur İttifakı'nın adayı AK Parti Genel Başkanı'dır. Şimdi adayımız o iken 'şöyle olsun' demek gönül kayması olur, o da sağlıklı olmaz. Gönül kayması çok önemlidir, risklidir, çok da zararlıdır. Onun için gönlümüzü bir yere vermişiz. Bu siyaseten de, memleket meselelerinde de kesinleşmiş bir durumdur. Böyle bir durumda Allah selamet versin kim ne olacaksa olsun, bizden öte olsun da" diye konuştu.

“Kavala'ya bakışta farklılıklar var Türkiye'de”

Bahçeli, Kılıçdaroğlu ile ilgili bir soruya da, "Kavgayla adaylık olmaz. Ancak ve ancak kavganın derinleşmesi, yaygınlaşması gibi konulara Türkiye'yi götürür. Onun için kavgayla adaylığa heveslenmemelerinde yarar var" yanıtını verdi.

Altılı masanın devam edip edemeyeceğine yönelik soru üzerine Bahçeli, "Altıdan evvel beşi düşünün, beş birbirine benziyor mu? Bir araya geldiği zaman yumruktan başka bir şey olmuyor" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "istibdat" açıklaması anımsatılarak, "Altılı masada bir şey mi oluyor?" sorusuna, "Altılı masayla alakalı değil, Kavala'ya bakışta farklılıklar var Türkiye'de. O bakış da yanlış bir bakış" karşılığını verdi.

"Dağılma değil…"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın, partilerinin isim ve logosuyla seçime gireceklerine yönelik açıklamasının belirtilmesi üzerine Bahçeli, "Dağılma değil, çok zeki hareket ediyor. Yeni siyasi partilerle alakalı seçim kanununu dikkate alarak, bugünden işaret veriyor. Altı kişiyle bir yere varılamayacaksa o zaman tek başına nasıl seçime girip, sonuç alacağını şimdiden düşünüyor ve uyarıyor. Demek ki beşine de aynı uyarı gelirse ortada altı diye bir şey kalmaz" şeklinde konuştu.

“Kendisine (Garo Paylan) tavsiyem Amerika'ya gitmesidir”

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın “Ermeni soykırımının tanınmasını” içeren kanun teklifine ilişkin bir soruya Bahçeli, "Bunun arkası, önü yok. İhanetin arkası ve önü yok. Ya kendisi 'TBMM benim Meclisim değildir' diyecek veya Meclis gereğini yapıp bunu atacak. Nereye gitmek istiyorsa, Ermenilerin hangi diasporasında kim varsa orayla temasa geçmesi lazım. Kendisine tavsiyem Amerika'ya gitmesidir." cevabını verdi.

“Osman Kavala Sorosçu'dur”

12. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Gezi olayları sırasında Türkiye'nin imajıyla ilgili söyleminin hatırlatılması üzerine Bahçeli, "2013'te telaffuz ettiği ifadeleri şimdi Abdullah Gül'ün dikeniyle beraber değerlendirirsem ona ne getirip ne götürdüğü, nasıl bir savrulma içinde olduğu çok daha iyi anlaşılır. Osman Kavala Sorosçu'dur ve Türk milletini temsil edecek bir zekada, kabiliyette, soyda değildir" yanıtını verdi.