Başbakan Barzani: Kürdistan'da yasalara aykırı hiçbir yönetimi kabul etmeyeceğiz!

Başbakan Barzani: Kürdistan'da yasalara aykırı hiçbir yönetimi kabul etmeyeceğiz!

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümetine karşı kasıtlı bir kampanya başlatıldığını belirterek, “Kürdistan Bölgesi’nde yasalara aykırı olarak farklı yönetimlerin olmasını kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi.

Mesrur Barzani, son günlerde Kürdistan Bölgesinde özellikle Zine Wertê’ye farklı güçlerin konuşlanması ve diğer gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi’nde yasalara aykırı olarak farklı yönetimlerin olmasını ve Hükümetin talimatlarını engellemesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Peşmerge Bakanlığına bağlı güçleri Kürdistan’ın farklı bölgelerine konuşlandırma yetkisinin Hükümet’te olduğunu belirten Barzani, sözlerine şunları ekledi:

“Kürdistan Bölgesi Hükümetinin özellikle koronavirüs, yolsuzlukla mücadele krizlerinin idare edilmesinde gösterdiği başarıdan sonra Hükümete karşı kasıtlı bir kampanya başlatıldı. Bu çabaların Hükümet ve halkın taleplerini engelleyemeyeceğine inanıyorum.

Zine Wertê’de sorumsuz kişiler nedeniyle yaşanan krize ilişkin, açıklama yapılması gerekiyor.

Koronavirüsünün yayılmaya başladığı ilk günlerde sınırları kontrol etme önlemleri başlatıldığında, bazı kaçakçılar o sınırda bazı kişileri geçirmeye çalıştı. Bu hükümetin aldığı önlemlerin ihlal edilmesiydi.

İhlallerin önlenmesi amacıyla bir çok sınır bölgesinde olduğu gibi Peşmerge Bakanlığı, Zine Wertê’ye ortak bir güç gönderdi. Bütün tarafların Hükümeti desteklemesini beklerken maalesef belli bir kesim partisel ihtiraslarla kasıtlı olarak o bölgenin parti sınırları içinde olduğu bahanesiyle Hükümet güçlerine karşı partilerine bağlı güçleri harekete geçirerek açık bir şekilde Hükümete karşı durdu.

Ortak güçler Hükümete bağlı güçlerdir ve bu güçlerin Kürdistan Bölgesinin hangi bölgesine yerleştirileceğine Hükümet karar verir. Bu ortak güçler farklı hiçbir amaç taşımadan bütün kentlere yerleştirilmiş. Burada Kürdistan kamuoyuna şunu sormak istiyorum: Neden ve hangi amaçla Hükümet güçlerinin Zine Wertê’ye gitmesine karşı çıkılıyor?

Sevgili vatandaşlara, Peşmerge Bakanlığına bağlı güçler dışında hiçbir gücün Zine Wertê’ye konuşlandırılmadığını açıkça belirtmek istiyorum. Aynı zamanda ortaya çıkan istenmeyen duruma karşı endişe ve üzüntülerini dile getiren siyasi taraflara teşekkür etmek istiyorum. Kendilerinden Hükümetin yetki ve kararlarını bir partinin yetki ve kararlarıyla mukayese etmemelerini istiyorum. Hükümetin yasaları tatbik etmesi ve sorumsuz gruplar ve şahıslara bağlı silahlı grupların pasifleştirilmesin çabalarını desteklemelerini bekliyorum. Hükümetin kararlarını parti kararları olarak görmemelerini ve yasaların uygulannasını partiler arasındaki rekabet olarak görmemelerini istiyorum.

İki idareli yönetimi dile getirmek ve karşılılı suçlamalar ortaya çıkan duruma hizmet etmiyor. Şu anda yaşananlar siyasi bir rekabet değil, Hükümete karşı tavır alan belli bir tarafın isyanıdır. Bu grupların bir an önce yaşanan krizi değerlendirmesini umuyorum. Etkili ve doğru olan haksızlık ve ihallere karşı durmalarıdır. Doğru ve yanlışa aynı gözle bakmamaları gerekiyor.

Kabinenin göreve başlamasıyla sevgili vatandaşlarımıza, doğruluk, hizmet ve tek idareli yönetim sözü verdik. Şekil olarak tek bir Hükümetin olmasını ve başka bir bölgede de Hükümet karşıtlığı yapan farklı bir yönetimin olmasını hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz.

Değerli Bakanlar, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin bakanlarıdır ve talimatları partilerden değil Hükümetten alıyorlar. Bu da bütün Kürdistan halkının isteği ve talebidir.

Kürdistanın bütün bölgelerinin temsilciliğini yaptığımız bir dönemde yasa ve kanunların her yerde fark gözetmeksizin uygulanmasından sorumluyuz. Kürdistan Bölgesi’nde yasalara aykırı olarak farklı yönetimlerin olmasını ve Hükümetin talimatlarını engellemesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz.”

Başbakan Barzani ayrıca, vatandaşlara seslenerek, şu ifadeleri kullandı:

“Sevgili vatandaşlar:

Allah ve siz vatansever vatandaşların yardımıyla bu ağır görevi kabul ettim. Şu anda da Allah ve sizin desteğinizle fark gözetmeksizin yasaların uygulanması ve bütün Kürdistan halkına hizmete etmeye edeceğiz.”