Başbakan: Vazife bilinciyle halka hizmet için göreve geldim,Kürdistan'ın her ferdi ülkesine sahip çıkmalı

Başbakan Mesrur Barzani, Başkent Erbil’de Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen panelde konuşuyor.

Başbakan: Vazife bilinciyle halka hizmet için göreve geldim,Kürdistan'ın her ferdi ülkesine sahip çıkmalı

Başbakan Mesrur Barzani, Başkent Erbil’de Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen panelde konuşuyor.

K24 sponsorluğunda düzenlenen programa çok sayıda Kürdistan Bölgesi ve yurtdışından çok sayıda siyasetçi, diplomat, gazeteci ve yazar katılıyor.

Hükümetin çalışma programı hakkında açıklamalarda bulunan Başbakan Barzani, hükümeti kurma ve başbakanlık görevini bir ayrıcalık olarak almadığını, vazife bilinciyle halka hizmet için göreve geldiğini ifade etti.

Hükümeti kurma sürecinin biraz geciktiğini ancak Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve diğer bakanlarla arasında iyi bir uyum olduğunu belirten Başbakan, “Hükümetin ortak bir programı var. Bu programı uygulamak için hep birlikte çalışıyoruz. Birbirimize yakınlaşarak bu programı daha iyi uygulayabiliriz” dedi.

Başbakan: Sadece petrol gelirlerine bel bağlamak istemiyoruz

Sadece petrol gelirlerine bel bağlamak istemediklerini vurgulayan Başbakan, hem yerli hem de yabancı yatırımcıların Kürdistan Bölgesi'nde çalışmasını sağlamaları gerektiğini söyledi.

Başbakan, “Kürdistan Bölgesi'nde çalışacak her şirket, doğanın korunmasını gözetmek durumundadır. Ancak bu sadece şirketlerin değil, Kürdistan'da yaşayan her bir ferdin görevidir” ifadelerini kullandı.

“Hükümet olarak yasaları her şeyin üstünde görüyoruz” diyen Başbakan, Irak anayasası çerçevesinde Bağdat ile yaşanan sorunları çözmek istediklerinin altını çizdi.

Başbakan: 140'ıncı Madde'nin her bendinin uygulanması konusunda ısrarcıyız

Hükümeti kurmamızın ardından bazı bakanlarla birlikte Bağdat’a gittik. Sadece iyi niyet belirtisi olarak değil, bazı önerilerde bulunmak için oraya gittik.

140'ıncı Madde'nin her bendinin uygulanması konusunda ısrarcı olduklarını belirten Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Güvenlik sorunları, petrol ve doğalgaz konusu ve tartışmalı bölgeler konularında komisyonlar oluşturduk.

Kürdistan Bölgesi güvende olduğunda Bağdat daha güvende olur, Bağdat güvende olduğunda da Kürdistan Bölgesi daha güvende olur.

Güvenlik boşluğunun oluştuğu bölgeler çok geniş. Bu konuda 2014 yılından önce Peşmerge ile Irak Ordusu arasında var olan temas hattına dönülmesini istiyoruz.”