Başkan Barzani, İranlı general Kasım Süleymani ile gergin toplantıyı anlattı

Başkan Mesud Barzani, “Barzani ve Kürt Özgürlük Hareketi” kitabının 6’ıncı cildinde ABD tarafından Bağdat’ta öldürülen İranlı ünlü general Kasım Süleymani ile geçen diyaloglarını, Süleymani’nin Irak ve Kürdistan’da siyaseti dizayn hamlelerini anlattı.

Başkan Barzani, İranlı general Kasım Süleymani ile gergin toplantıyı anlattı

Başkan Mesud Barzani’nin kaleme aldığı “Barzani ve Kürt Özgürlük Hareketi” kitabının 6’ıncı cildi çıktı. “Kürdistan ve Yeni Irak 2003-2016” başlığıyla yayımlanan cilt 14 farklı bölümden oluşuyor.

Kitapta 2003-2016 arasındaki gelişmelerden söz ediliyor ve bu tarihlere ilişkin tarihi ve siyasi öneme sahip belgelere yer veriliyor.

Kitapta, ABD’nin 3 Ocak 2020'de Bağdat Havalimanı'nda düzenlediği hava saldırısında Şii milis gücü Heşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis ile birlikte öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’den de bahsediliyor.

İran’ın dini lideri Hamaney’in Barzani hakkındaki sözleri

Barzani, 2005 seçimlerinden sonra, Irak’ta kurulacak yeni hükümetle ilgili müzakereler konusunda görüş alış verişinde bulunmak üzere Kasım Süleymani, Caferi, Fruzanda ve istihbarat servisinden Amiri'den oluşan bir İran heyetinin 19 Aralık 2005'te Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı ziyareti anlatıyor.

İlk önce Süleymani'nin konuşmaya başladığını belirten Barzani, “Belli ki ziyaretlerinin amacı bizi, Kürtler ve Şiiler arasındaki ittifakı yeniden canlandırmaya ve güçlendirmeye ikna etmekti. İslam Cumhuriyeti, Mesud Barzani ile ilişkilerinin güçlü ve iyi olmasını istiyor. Zamanında Cumhurbşakanı olmasını önerdi ancak kabul etmedi” diye belirtiyor.

Barzani, İranlı heyetin "Başbakan adaylarımız Caferi veya Adil Abdulmehdi’dir. Seyyid Abdulaziz Hekim de Mesud Barzani'nin Abdulmehdi’yi desteklemesini bekliyor. Bilgin olsun, Caferi Mam Celal'e karşı çıkıyor. Geçen sefer KYB'ye çok makam verdiniz, madem cumhurbaşkanı adayınız bu sefer de Mam Celal olacak, geçen seferki gibi yapmayın” dediğini aktarıyor.

Görüşmenin sonunda Süleymani’nin kendisini Tahran'a davet eden için resmi bir davetiye getirdiğini yazan Barzani, “Süleymani, ‘Rehber (İran’ın dini lideri Ali Hamaney) bana Barzani herkesten farklıdır, çünkü verdiği sözleri tutar’ dedi” sözlerini sarf ettiğini belirtiyor.

Süleymani ile gergin geçen toplantı

Başkan Barzani, Kasım Süleymani'nin 12 Temmuz 2014’te Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı ziyareti ve gergin geçen görüşmeyi de şöyle anlatıyor:

“Gelişmeler ve IŞİD tehdidi hakkında çok açık bir görüşme gerçekleştirdik. Süleymani toplantının bir bölümünde, ‘Tahran'da, IŞİD'e karşı mücadelede Şiilere gerektiği gibi yardım edilmediği yönünde bir anlayış var’ dedi.

Davranışlarınız özellikle Kerkük'te endişe yarattı. Dün Tahran'da Milli Güvenlik Kurulu toplantımız vardı. Toplantıda Kürdistan Bölgesi’nin politikasından bahsedildi. Eğer niyetiniz ayrılmaksa Maliki neden görevden alınsın ve bu Şiilerin kendi içinde bölünmesine yol açsın? Kürt bakanların Bağdat'a dönmemesi, Kerkük petrolüne el konulması, Arap ve Türkmen memurların görevden alınması olumsuz etki yaptı. Biz endişe duyuyoruz. Çünkü şimdi ittifak Kürtlerle Sünniler arasında Şiilerle değil.”

Barzani Süleymani’ye yanıt olarak, “Haklarımızın neden ihlal edildiğini bilmiyoruz. Bizim de çok şikayetimiz var ve endişeliyiz. Kendisi de Şii olan Başbakan Kürdistan halkının ekmeği ile oynuyor. Sizin için asıl sorun bizsek, bu konuda tavrınız neydi ve ne yaptınız? Öyleyse atom bombası yaptıktan sonra üzerimizde deneyin de sizden tamamen kurtulalım.”

Başkan Barzani, Süleymani ile ilk kez bir görüşmenin böyle gergin sonuçlandığını söylüyor.

Kasım Süleymani ve IŞİD’e karşı savaş

Başkan Barzani, bitabın IŞİD'in Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırısını konu alan aynı bölümünde Kasım Süleymani ile yaptığı bir telefon görüşmesinden bahsediyor:

"17 Haziran'da beni aradı ve Telafer'in yardımına koşmamızı istedi."

Ertesi gün Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi Muhendis Barzan'ı ziyaret ediyor. Başkan Barzani, buradaki görüşmede Süleymani’nin Samarra'ya kadar durumu kontrol altına aldıklarını ve IŞİD'in Bağdat'a ulaşamayacağını söylediğini aktarıyor ve ekliyor:

“Toplantının bir başka bölümünde Telafer'de yardım istediler ve Telafer halkı için de silah istediler. Biz de onlara yardım etmek için elimizden geleni yaptık.”

Kasın Süleymani ve IŞİD’in Erbil’e saldırısı

Üst düzey İranlı yetkililer defalarca Kasım Süleymani'nin Erbil'in IŞİD tarafından işgalini önlemek adına önemli bir rol oynadığını söylemişti.

Başkan Barzani bu konuda ise şunları belirtiyor:

"IŞİD'in Erbil’e yönelik saldırısının arifesinde Kasım Süleymani telefonla beni aradı, durumu ve ihtiyaçlarımızı sordu. Peşmergenin IŞİD'in elindeki Hummer ve diğer zırhlı araçları önlemek için gerekli silah ve teçhizata sahip olmadığı için durumun tehlikeli olduğunu söyledim. Yapabilirlerse biz PRG-7 anti- tank roketleri ile zırh delici doçka mermileri göndermelerini istedim.”

Barzani, Kasım Süleymani'nin talebe verdiği cevaba ilişkin ise şunları yazıyor:

“Kasım Süleymani, mertçe 8 Ağustos 2014 sabahı Erbil'e bir uçakla mermi, makineli tüfek ve RPG roketleri ulaştırdı. Bu yardım, IŞİD'in ciddi bir tehdit oluşturan Gwer cephesindeki saldırılarını ve ilerlemesini durdurdu. Daha sonra Kasım Süleymani geldi ve kendisi ile birlikte Peşmerge güçlerine destek için Katyuşa (107 milim) ve havan topu kullanan iki müfreze de getirdi. Havacıları Peşmerge ile birlikte Mahmur Cephesinde şehit edildi.”

Tahranlı yetkililerin, “İran olmasaydı Erbil işgal edilirdi” ve “Kasım Süleymani Erbil'i kurtardı” şeklindeki açıklamalarına ilişkin Başkan Barzani, şunları belirtiyor:

"Onlara o zaman da teşekkür etmiştik, şimdi de teşekkür ediyoruz çünkü tam da o dönemde yardımları gerçekten etkili oldu. Ama herkes bilmeli ki Erbil'i ve tüm Kürdistan'ı koruyan Peşmergenin kanıdır. İran yardımı yerini buldu ama birileri gerçeğin ötesine geçemez ve gerçeği görmezden gelemez. Bu rollerini övmek ve Peşmerge'nin rolünü hafife almaktır ki bu hiç de adil değil."