Başkan Barzani; Kürdlere hakları verilmeli

Başkan Mesud Barzani, Irak'ın kuruluşundan beri Kürdistan halkının haksızlığa uğradığını, Bağdat ile yaşanan sorunların da Kürtlerin hakkının verilerek çözüleceğini söyledi.

Başkan Barzani; Kürdlere hakları verilmeli

Başkan Mesud Barzani, Irak'ın kuruluşundan beri Kürdistan halkının haksızlığa uğradığını, Bağdat ile yaşanan sorunların da Kürtlerin hakkının verilerek çözüleceğini söyledi.

Başkanlık'tan yapılan açıklamada, Başkan Mesud Barzani'nin bugün Ammar Hekim başkanlığındaki Irak Şii Ulusal Koalisyonu heyetiyle Erbil'in Pirmam (Selahaddin) ilçesinde biraraya geldiği belirtildi.

Ammar Hekim görüşmede, IŞİD'le savaşta Peşmerge Güçleri ve Irak Ordusu'nun yaptığı işbirliği sonucunda Musul'u kurtarma operasyonunda elde edilen başarının önemine değindi.

Heyet, tarafların diktatörlüğe karşı ortak tarihe sahip olduğunu, mevcut durumda Iraklı tarafların önüne çıkan fırsatları değerlendirmesi ile Kürdistan'daki partiler ve Şii Ulusal Koalisyonu arasında yakın ilişkilerin gelişeceğini vurguladı.

Heyet ayrıca, iki taraf arasından yaşanan sorunların çözülmesi ile ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Erbil-Bağdat arasındaki sorunları çözmek amacıyla kurulan komisyonun tarafları yakınlaştırmasını dileyen Ammar Hekim, Başkan Barzani'nin geçen yılın Eylül ayında Bağdat'ı ziyaretinin önemine değinerek, Kürdistan Bölgesi'ne gelişlerinin söz konusu ziyaretin sonucu olduğunu ifade etti.

Görüşmede ayrıca, Peşmerge Güçleri ile Irak Ordusu arasında teröre karşı yapılan işbirliğinin ilişkilerde yakınlaşmaya vesile olduğu vurgulandı.

Beraberinde ise Barzani, Irak'ın kurulmasından beri başta Baas dönemi olmak üzere Bağdat'taki hükümetlerin Kürdistan halkına yaptığı haksızlıklara değinerek, 2003 yılından sonra da Kürdistan halkına karşı hak ihlalleri yapıldığını kaydetti.

Başkan Barzani, Baas rejiminin devrilmesi sonrasında Kürdistan halkının yeni bir Irak'ın temelinin atılması için elinden gelenin fazlasını yaptığını hatırlatarak, "Ancak önceki aşamalarda olduğu gibi Kürdistan halkına yönelik hak ihlalleri yapılıp baskın olunmaya çalışıldı. Bunun en son örneği ise hakkımız olan bütçenin kesilmesiydi” ifadelerini kullandı.

Tüm bu yaşananların sorunları derinleştirerek, güven kaybına neden olduğunun altını çizen Başkan Barzani, "Bu nedenle de Kürt halkına karşı yapılan haksızlık ve felaketlerin sonlanmasıyla sorunlar çözülecek” dedi.

Görüşmenin bir bölümünde ise, Kürdistan Bölgesi ve Şii Ulusal Koalisyonu bünyesindeki siyasi partilerin Erbil-Bağdat arasında yaşanan siyasi sorunların çözümüne yönelik görüş alışverişi yapıldığı belirtildi.