Başkan Barzani ve Tobias Lindner: Ezdilerin durumu iyileştirilmeli

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile Almanya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Lindner arasında gerçekleşen görüşmede ikili ilişkiler, Kürdistan seçimleri ve Ezidi Kürtlerin durumu ele alındı.

Başkan Barzani ve Tobias Lindner: Ezdilerin durumu iyileştirilmeli

Almanya'da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'na katılan Başkan  Neçirvan Barzani, akşam saatlerinde Almanya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Lindner ile görüştü.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre iki taraf, Almanya'nın Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini geliştirilmesi ve iki ülke arasındaki işbirliğinin genişletilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca görüşmede tarafların Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin güvenliği ve siyasi istikrarının tüm bölge için önemli olduğu konusunda hemfikir olduğu kaydedildi.

Lindener, Almanya'nın Irak'taki gelişmelere büyük önem verdiğini, Irak'a ve Kürdistan Bölgesi'ne destek vermeye devam edeceğini vurguladı.

Başkan Neçirvan Barzani ise Almanya'ya Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne verdiği sürekli destek için teşekkür etti ve Alman kuvvetlerinin IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyondaki rolünü övdü.

Görüşmede Şengal ve Ezidilerin durumunun iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Bu bağlamda Başkan Neçirvan Barzani, Irak Federal Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında Şengal'daki durumun normalleştirilmesine yönelik varılan anlaşmanın uygulanmasının Ezidilerin Şengal’e  dönmesine ve kentin yeniden inşası sürecine büyük katkısı olacağını dile getirdi.

Görüşmenin bir diğer konusu ise Kürdistan Bölgesi’ndeki durum ve Kürdistan Parlamento seçimleri oldu.

Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin en kısa sürede seçim yapılması konusunda kararlı olduğunun altını çizdi. /Rudaw