Başkan Barzani'den Rojava açıklaması

Başkan Barzani'den Rojava açıklaması

Başkan Mesud Barzani, yapılacak her mutabakat ve anlaşmada Suriye’deki Kürtlerin kaderi ve ödeyecekleri bedelin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Başkan Mesud Barzani, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian’iyi Pirmam'daki ofisinde kabul etti.

Bağdat’taki temaslarının ardından başkent Erbil’ gelen Dışişleri Bakanı Le Drian, Başkan Mesud Barzani’yi ziyaret etti.

Ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, Fransız bakan, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un selamını Başkan Barzani’ye ilettiği belirtildi.

Bakanı Jean Yves Le Drian, “Kürdistan Bölgesi’ni yedinci kez ziyaret ediyorum ve buraya hayranlık duyuyorum. Cumhurbaşkanı Macron’un selamını size getirdim. Bu vesileyle Fransa’nın size destek olacağını bir kez daha vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Görüşmede ayrıca bölgedeki siyasi durum, Rojava’daki gelişmeler ve bölgedeki terör odaklarının yeniden ortaya çıkmasından doğan endişeler ele alındı.

Başkan Barzani ise Fransa’nın Kürtlere olan desteğinden dolayı başta Cumhurbaşkanı Macron olmak üzere Fansa halkına teşekkür etti.

Rojava’daki gelişmelerden dolayı endişelerini konuk heyete bildiren Başkan Barzani, “Söz konusu durumun çözümü için atılacak her adımda, yapılacak her anlaşma ve mutabakatta Suriye’deki Kürtlerin ödediği bedelleri ve kaderi göz önünde bulundurulması gerekiyor. Kürtlerin kadim dostu ve terörle mücadele uluslararası koalisyonun önemli bir ortağı olan Fransa’nın bölgedeki demografik yapının değiştirilmesine müsaade etmemesini ve bölgede yaşanacak bir felaketin önüne geçmesini istiyoruz. Bu konuda gereken rolü üstlenmesini talep ediyoruz” dedi.

Terörün bir kez daha ortaya çıkmasından endişe duyduklarını ifade eden Le Drian, Fransa’nın terörle mücadele kapsamında Kürdistan Bölgesi’ne desteğini sürdüreceğini söyledi.

Mevcut durumun IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasına zemin hazırladığını dile getiren Barzani, “Maalesef durumun daha da kötüye gitmesi IŞİD ve ona benzer grupların yeniden ortaya çıkmasına vesile oldu. Terörle mücadele sadece askeri zeminde olmaz, toplumsal, siyasi, ekonomi ve fikir zemininde de mücadele edilmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde kökleri kurutulabilir” ifadelerini kullandı.

Le Drian Erbil ziyareti kapsamında, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile bir araya gelmişti.