Belçika Dışişleri Bakanı’ndan ‘PKK’ iddialarına yanıt

Belçika Dışişleri, Avrupa İşleri, Dış Ticaret ve Federal Kültürel Kurumlar Bakanı Hadja Lahbib, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığında düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Belçika Dışişleri Bakanı’ndan ‘PKK’ iddialarına yanıt

Lahbib, Belçika’da düzenlenen ve Türkiye’nin PKK ve YPG ile ilişkilendirdiği gösterilerle ilgili olarak, “şu ana kadarki gerçekleştirilenler gösteri yapma ve aynı zamanda ifade özgürlüğü kapsamındaydı” ifadelerini kullandı.

Lahbib, görüşmede iki tarafın da çok samimi ve açık bir şekilde endişelerini dile getirdiğini aktararak, "Burada müttefikler arasında hiçbir şekilde çatışma olamaz." ifadesini kullandı.

Hem insani hem de iktisadi olarak işbirliğine dikkati çeken Lahbib, "Türkiye gerek NATO bünyesinde, gerek Avrupa Birliği'nde (AB), gerekse birçok uluslararası gündem konusunda beraber çalıştığımız bir ülke. Onun dışında ortak menfaatimizle ilgili Avrupa olsun uluslararası olsun bu konularda istişare ettik" dedi.

 “Türkiye'de adalet eksikliği konusunu dile getirdik”

İnsan haklarının Belçika'nın dış ilişkiler konusunda en önemli konularından biri olduğunu söyleyen Lahbib, "Kadın haklarından, dün İstanbul'da olan olaylardan da bahsettik. Bu bağlamda ifade özgürlüğü, aynı zamanda adaletin önemi, bir hukuk devletinin en önemli unsurlarından oluşmaktadır. Bu bağlamda özellikle Avrupa Komisyonunun son dönemdeki raporu ve Türkiye'de adalet eksikliği konusunu da dile getirdik" ifadelerini kullandı.

“Suriye ve Irak’taki amaç IŞİD ile mücadele olmalı”

Türkiye'nin Irak ve Suriye'de olası yeni bir kara harekatı konusundaki endişelerini dile getiren Lahbib, buradaki amacın IŞİD’e karşı bir mücadele olmasını gerektiğini aktardı.

“Türkiye’nin komşulara operasyonunun olumsuz sonuçları olabilir”

Lahbib, Türkiye'nin komşu ülkelere tek taraflı operasyon düzenlemesinin olumsuz sonuçlanabileceği ve bunun olaylara ivme kazandırabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Lahbib, Belçika’da düzenlenen ve Türkiye’nin PKK ve YPG ile ilişkilendirdiği gösterilerle ilgili şunları aktardı:

“Şu ana kadar gerçekleştirilenler ifade özgürlüğü kapsamındaydı”

"Soruşturmalar yapıldı ve yalnızca aslında ifade özgürlüğü ve gösteri yapma özgürlüğü kapsamında sonuçlandı. Eğer ki ilave bilgiler varsa sizin buradaki birimleriniz itibariyle ve özellikle de üçlü yapılacak zirvede bu bilgileri almaktan memnun oluruz. Ama şu ana kadarki gerçekleştirilenler gösteri yapma ve aynı zamanda ifade özgürlüğü kapsamındaydı."

Çavuşoğlu ise Lahbib’e, "Bu konuda da sizden dayanışma bekliyoruz. Sizden de beklentimiz Belçika'daki şu anda çok faal olan ve tüm Avrupa'daki terör faaliyetlerini yürüten PKK kuruluşlarına karşı tedbir almanız ve mücadele etmeniz" dedi.