Blinken: DSG'nin elinde tutsak 10 bin IŞİD militanı var

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, YPG’nin çatı örgütü Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kamplarında tutuklu 10 bin IŞİD’linin bulunduğunu söyledi.

Blinken: DSG'nin elinde  tutsak 10 bin  IŞİD militanı var

IŞİD ile mücadeleyi yeniden canlandırmayı amaçlayan İtalya’nın başkenti Roma’daki toplantıda konuşan Blinken, bu durumun ‘sürdürülebilir olmadığını’ belirtti.

Blinken, IŞİD’e karşı kurulan koalisyonun üyeleri de dahil tüm ülkelere, örgüte katılan vatandaşlarını geri kabul edip rehabilite etme veya yargılamaları için tekrar çağrıda bulundu.

Türkiye, YPG’yi PKK’nin Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de ‘terör örgütü’ olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, DSG’yi IŞİD’le mücadelede önemli bir aktör olarak gören başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu tezini kabul etmiyor.

BM'nin yeni tasarısı, Suriye’ye insani yardımın Türkiye ve Irak üzerinden ulaştırılmasını öngörüyor

AB'den Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'ye 3 milyar euro ek destek

Blinken, IŞİD ile etkili mücadele için Irak ve Suriye dışında başta Afrika olmak üzere diğer bölgelerdeki tehditlerin de ortadan kaldırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Bugün önemli bir etkinlik için bir araya geldiklerini ifade eden Blinken, "IŞİD’e karşı önemli başarılar elde edildi. Birlikte çalıştığımız için IŞİD’e karşı ilerleme kaydettik ama halen yapılacak pek çok şey var." diye konuştu.