Blinken: Libya'daki tüm yabancı askerler çekilmeli

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Libya'da bulunan tüm yabancı askerlerin bu ülkeden çekilmesi çağrısında bulundu.

Blinken: Libya'daki tüm yabancı askerler çekilmeli

Blinken, Libya Konulu İkinci Berlin Konferansı'na katılmak üzere gittiği Berlin'de, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüştü.

İkili, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi

Blinken, başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya Rus gazı tedarikini artırması planlanan Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ne ilişkin, "Avrupa'nın enerji güvenliği için bu projenin tehdit olduğuna inanıyorum. Rusya enerjiyi silah olarak kullanmamalı. Bu proje, Ukrayna'nın güvenliğini tehdit eden bir Rus jeopolitik projesidir. Bu proje Ukrayna veya başka bir ülke veya kişiler için tehdit oluşturmamalı" dedi.

ABD'li Bakan, proje konusunda Almanya ile görüş farklılıkları bulunduğuna da dikkati çekti.

Blinken, Almanya ve ABD'nin, Ukrayna topraklarına saldırılar, Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın tutuklanması, batı demokrasilerine dezenformasyon gibi konularda Rusya'nın "tehlikeli ve kışkırtıcı" faaliyetlerine karşı birlikte durmaya devam edeceğini vurguladı.

Libya’daki yabancı askerler

Berlin'de gerçekleştirilen İkinci Libya Konferansı'na da değinen Blinken, istikrarlı ve güvenli bir Libya hedefi bulunduğunu belirterek, "Libya'daki seçimlerin açıklanan takvimde yani aralık ayında yapılmasından yanayız. Libya'nın güvenli ve egemen bir ülkeye doğru ilerlemesine gerçekten yardımcı olmak için geçmiş yıllarda sahip olmadığımız bir fırsatımız var. Bunun için de çatışan tarafların Libya'dan çekilmesini istiyoruz" diye konuştu.

"Libya'da sürdürülebilir barış ve istikrar istiyoruz"

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko MaasMaas da ABD'nin uluslararası ve çok taraflılık sahnesine dönmesinden dolayı mutlu olduğunu belirterek, transatlantik düzeyde omuz omuza olunmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bugün Libya konulu İkinci Berlin Konferansı'nın düzenleneceğini ifade eden Maas, "Libya'da sürdürülebilir barış ve istikrar istiyoruz" dedi.

Maas, konferansta üç noktaya odaklanılacağını belirterek, bunların Libya'da seçimlerin yapılması, tüm yabancı güçlerin ve paralı askerlerin geri çekilmesi ve ülkedeki güvenlik güçlerinin birleştirilmesi olduğunu kaydetti.

ABD'nin bu konuda alanda aktif olmasından dolayı müteşekkir olduğunu ifade Alman Bakan, ayrıca Libya'nın ekonomik gelişmesini desteklemek için buradaki fırsatı kullanmak istediklerini dile getirdi.

İran ile yapılan nükleer anlaşması

İran ile yapılan nükleer anlaşma görüşmeleriİran ile yapılan nükleer anlaşma görüşmelerine de değinen Maas, Viyana'da yoğun görüşmeler yapıldığını, ilerlemelerin sağlandığını ancak bazı zorlukların aşılması gerektiğini ifade etti.

Maas, İran'da yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinden sonra da durumun çok karmaşık olduğunu kaydetti.

Ukrayna meselesi

Ukrayna'ya ilişkin de mevcut durumdan kimsenin memnun olmadığını vurgulayan Maas, Minsk Anlaşması'nın uygulanması gerektiğini ve Normandiya Formatı'nda yeni bir dinamizme ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Maas, "Bunun için Normandiya Formatı'nda dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantı yapılması için çalışıyoruz. Burada ABD'nin desteğine sahip olmak son derece iyi ve yararlı" değerlendirmesinde bulundu.

ABD, Kanada, Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere tarafından Belarus'a karşı alınan yaptırım kararlarını hatırlatan Maas, "Birlikte sorumluluk alırsak, dünya çapında değerlerimize saygı duyulması ve uygulanması için çok daha fazla şansımız var" ifadesini kullandı.

Libya konferansı

Almanya'nın ev sahipliğinde ve Birleşmiş Milletler'in öncülüğünde düzenlenen konferansa, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Libya'daki savaşa doğrudan ya da dolaylı olarak taraf ülkelerin dışişleri bakanları katılıyor.

ABD ile AB ülkeleri, yabancı askerlerin yanı sıra Libya'daki paralı savaşçıların da bu ülkeden çıkarılmasını talep ediyor.

Toplantıda Blinken, 'Rusya'nın Ukrayna'daki provokasyonlarına (kışkırtıcı eylemlerine) karşı ABD ile Almanya'nın ortak hareket ettiğini' dile getirdi.

Libya Konferansı, Kuzey Afrika ülkesinde gerçekleşecek seçimlerin güvence altına alınması ve yabancı savaşçıların ülkeden çıkarılmasını amaçlıyor.

Sürece dahil olan ülkeler arasında İtalya, Türkiye, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi yer alıyor.