BM: Aşı ve ilaç çalışmaları için 40 milyar euro gerekiyor

BM: Aşı ve ilaç çalışmaları için 40 milyar euro gerekiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadelede gereken ilaç ve aşının geliştirilmesi için yaklaşık 40 milyar euroya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Guterres, Avrupa Birliği (AB) ve bazı ülkelerin ortaklığıyla "Covid-19 Küresel Mücadele Uluslararası Taahhüt Etkinliği"nde konuştu.

Guterres, tarihteki en büyük sağlık programına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

AB Komisyonu’nun hedeflediği 7,5 milyar euro bağışa ulaşılması için Almanya, Fransa gibi ülkelerin taahhütte bulunmasını memnuniyetle karşılan Guterres, “Herkese ulaşılabilmesi için muhtemelen bu miktarın 5 katı kaynağa gerek olduğunu” ifade etti.

Guterres, ilaç ve aşı çalışmalarının sürdürülebilmesi için mayıs ayı sonunda da bir yardım konferansı planlandığını kaydetti. 

AB’DEN 1 MİLYAR EURO

AB, Covid-19 aşısının bulunması çalışmaları için 1 milyar euro taahhütte bulundu.

Covid-19 aşısı ve tedavisinin bulunmasının hızlandırılması için küresel boyutta bir işbirliğiyle bu etkinliği düzenlediklerini belirten AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bulunacak aşı ve tedaviyi dünyanın her köşesine ulaştırmak istediklerini belirtti.

Von der Leyen, başlangıçta etkinliğin hedefinin 7,5 milyar euroluk bir fon olduğunu, ileride daha fazlasına ihtiyaç duyulacağını ifade etti.

Küresel sağlık örgütleri ile tüm ilgili ortaklar arasında bir küresel işbirliği başlatmak istediklerini vurgulayan von der Leyen, toplantıda taahhütte bulunacak devletlere ve diğer katılımcılara teşekkür etti.

Von der Leyen, AB'nin Covid-19 ile mücadele kapsamında bugün 1 milyar euroluk taahhütte bulunduğunu söyledi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de virüsün ancak aşı ve uygun tedaviyle "tarih olabileceğini" söyledi.