BM: Heşdi Şabi ve Irak güçlerinin yaptığı ihlalleri inceledikten sonra gerekeni yapacağız

(KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul’un Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin yaptığı ihlalleri incelemeyi “görev bildiklerini” söyledi.

BM: Heşdi Şabi ve Irak güçlerinin yaptığı ihlalleri inceledikten sonra gerekeni yapacağız

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin yaptığı ihlalleri incelemeyi “görev bildiklerini” söyledi.

 Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul’un Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Jan Kubis ve beraberindeki heyet bugün KYB Politbüro üyeleriyle ile bir araya geldi. Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri, 16 Ekim’de Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı güçlerin Kerkük, Tuzhurmatu ve Dakuk’tan geri çekilmesi üzerine bu bölgelere çatışmadan girdi.

 Görüşmede, Irak ordusu ve Şii Heşdi Şabi güçlerinin söz konusu bölgelere aktarılması değerlendirildi. KYB’den yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Partimiz, konuk heyete, Irak ve Heşdi Şabi güçlerinin Kerkük, Hanekin, Dubiz, Tuzhurmatu, Şengal ve Mahmur’un içinde bulunduğu bölgelerde onlarca Peşmerge ve aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların bulunduğu sivilleri şehit ettiğini bildirdi.

Ayrıcı söz konusu güçlerin sivillere ait ev ve işyerlerini yağmaladığına dair bilgi verdik.” Jan Kubis ise görüşmede şunları aktardı: “Irak Hükümeti ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında yaşanan karışıklıktan üzüntü duyuyoruz. Ayrıca yaşanan ihlallerin incelenmesini de görev sayıp, gerekenleri yapacağız. Her iki taraf da konunun daha fazla derinleşmemesi için diyalog yolunu seçmeli. Kürtler, yıllardır haklarını elde etmek için çok sayıda kurban ve bedel verdi. Irak devleti anayasa çerçevesinde söz konusu haklarını savunabilir. Ancak şiddet yerine diyalog yolu tercih edilmeli.”