Suriyeli muhalefet lideri özür diledi: Kürtlerle ilgili sözlerim yanlış anlaşıldı

Suriyeli muhalefet lideri özür diledi: Kürtlerle ilgili sözlerim yanlış anlaşıldı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) eski yöneticilerinden Tuğgeneral Esad ez-Zabi, Kürtlere yönelik aşağılayıcı sözlerinden dolayı özür diledi.

Esad ez-Zabi, sosyal medya hesabı üzerinden Kürtlere “hayvan” benzetmesi yaparak, “Bu haşaratların kökünü kazımak için ilaca gerek yok, Saddam demek yeterli” demişti.
  
Ez-Zabi, “Biz ne zaman terörist Kürt örgüt PYD gerçeğini ifşa etmişsek, bir sürü hayvan ortaya çıkıp eşek gibi anırmış, köpek gibi havlamış, kurbağa gibi vıraklamış ve hamam böceği gibi cırcır etmiş. Bu haşaratların kökünü kazımak için ilaca gerek yok, Saddam demek yeterlidir. Bu yüzden binlerce kez Saddam’a rahmet diliyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Rûdaw TV haber bültenine katılan Ez-Zabi, aşağılayıcı sözlerle Kürtleri kastetmediğini ve PYD’yi kastettiğini söyledi.

Ez-Zabi, “Sözlerim yanlış anlaşıldı. Irak’taki Kürtlerden özür diliyorum. Irak Kürtlerini kastetmedim. Kürt kardeşlerimizin Kuzey Irak’ta yaşadıkları acının aynısını Suriye’de yaşıyoruz. Ben Suriye rejimiyle ilişkili Kamışlo, Haseke ve Rakka’da Kürt ve Araplara karşı hareket edenleri kastettim. Kürt kardeşlerimi ve PYD’yi ayırıyorum” dedi.

“Tüm Kürtleri kastetmiyorsanız neden Saddam’a rahmet okuyorsunuz?” sorusuna Ez-Zabi, “Saddam İran’a karşıydı. Suriye’de şu anda bizi öldürenlere karşı olduğu için rahmet diledim. Ben mücadele eden Kürtler ile Suriye rejimiyle ilişkisi olan PYD’yi bir tutmuyorum. PYD’yi kastettim. Kürdistan’daki Kürt kardeşlerimi selamlıyorum. Kürtlerin mücadelesini değerli buluyorum” yanıtını verdi.

ENKS'li Abdullah Gedo'dan tepki

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Yöneticisi Abdullah Gedo, Ez-Zabi’nin Kürtlere yönelik ırkçı söylemine “Nazi” benzetmesi yaparak, “Ez-Zabi Suriye rejimi ile aynı çizgide ilerliyor. Nazi ve Baas rejimi gibi farklı düşüncelere tahammül edemiyorlar” diyerek tepki göstermişti.
 
Rûdaw TV öğlen bültenine katılan ENKS’li Abdullah Gedo, ez-Zabi’nin sosyal medya hesabı üzerinden Kürtlere yönelik ırkçı söylemine sert tepki gösterdi.
 
Ez-Zabi’nin Suriye Muhalif güçlerini temsil etmediğini dile getiren Gedo, “En yakın zamanda biz Suriye muhalif güçleri olarak bu tür ırkçı söylemelere karşı tepkimizi ortaya koyacağız. Bugün Suriye devrimi için bütün halklar arasında kardeşlik ve birliğe ihtiyacı vardır. Bir kez daha buradan yenilemek istiyorum ki bu şahsın Suriye muhalefeti ile bir alakası yoktur” diye konuştu.