BM sözcüsü: Suriye'deki çatışmalardan endişeliyiz

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, Suriye hükümetine bağlı milisler ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında devam eden gerginliklerden endişe duyduklarını söyledi.

BM sözcüsü: Suriye'deki çatışmalardan endişeliyiz

New York'ta haftalık düzenlediği basın toplantısında Rûdaw muhabiri Sinan Tunçdemir’in sorusunu yanıtlayan Dujarric, Suriye’nin Deyrezor vilayetinde devam eden gerilimin bölgeyi daha fazla kaosa sürüklediğini belirtti

Sözcü Dujarric, "Uzun yıllardır şiddete maruz kalan sivillerin hayatlarını zorlaştıran ve insani açıdan zorlu bir duruma neden olan Suriye'nin bu bölgesindeki şiddetten derin kaygı duyuyoruz” dedi.

Ağustos ayındaki çatışmaların ardından Suriye yönetimine bağlı silahlı milisler 26 Eylül günü Deyrezor’un doğusunda DSG’nin kontrolü altındaki bölgelere sızmış ve yeniden çatışmalar başlamıştı.

Yerel kaynaklara göre çatışmalarda 21’i Şam yönetimine yakın milisler olmak üzere 25 kişi hayatını kaybetti.

DSG’den dün yapılan açıklamada, Şam yanlısı iki grubun, DSG mevzilerine yönelik topçu atışında bulunduğu ve Fırat Nehri'nin batı yakasında Suriye yönetiminin kontrolündeki bölgelerden Deyrezor'un Ziban kasabasına sızdığı belirtilmişti.

DSG medya merkezi başkanı Ferhad Şami, bugün X hesabında yaptığı açıklamada, "Rejim militanları, Fırat Nehri'nin batı kıyısındaki El Meyadin şehrine sızdıktan saatler sonra El Dihiban kasabasından atıldı” dedi.

Arap nüfusun çoğunlukta olduğu Deyrezor, yenilgiye uğratılmadan önce IŞİD’in en çok direndiği yerlerden biri oldu.

Irak sınırındaki vilayetin kontrolü halen DSG ile İran destekli Suriye yönetimi arasında bölünmüş durumda.

Burası aynı zamanda ABD liderliğindeki IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyonun DSG ile birlikte kontrol ettiği Omar ve Conoco gibi önemli petrol sahalarına ev sahipliği yapıyor.