BM'den Türkiye'nin Rojava Harekatı'na ilişkin Rapor

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Fonu, Türkiye’nin 9 Ekim’de Rojava’ya düzenlediği operasyona ilişkin bilanço yayımladı.  

BM'den Türkiye'nin Rojava Harekatı'na ilişkin Rapor

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Fonu, Türkiye’nin 9 Ekim’de Rojava’ya düzenlediği operasyona ilişkin bilanço yayımladı.  

UNICEF Suriye Temsilcisi Fran Equiza, 9 Ekim'den bu yana Türkiye’nin Rojava’ya saldırısında en az 10 çocuğun öldüğünü ve 28’inin de sakat kaldığını söyledi.

BM’nin Çocuklara Yardım Fonu tarafından hazırlanan raporda, Eylül ayı itibariyle çocuk hakları ihlallerinde bin 792 ağır ihlal olduğunu doğruladığını belirtildi. Söz konusu ihlaller, çocukların öldürülmesi, yaralanması, çalıştırılması, kaçırılması, okullara ve sağlık tesislerine yönelik saldırıları kapsıyor.

Rojava’da 31 bin 680’i çocuk, 18 bin 860’ı kadın olmak üzere yaklaşık 75 bin 438 kişinin yerlerinden edildiği belirtilen BM raporunda, 15 binden fazla kişinin Kürdistan Bölgesi’ne yerleştirildiği kaydedildi.

Raporda, 48 bin 884 kişinin Haseke’den, 19 bin 471 kişinin Rakka’dan, 7 bin 83 kişinin de Halep’ten yerinden göç ettiği belirtildi.

117 bin 132 kişinin ülkeye geri döndüğü belirtilen raporda, bu oranın yarısının Türkiye’nin kontrolündeki bölgelere yerleştirildiği kaydedildi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki Berdereş Kampı’nda 10 bin 127, Gewliyan Kampı’nda bin 881 ve 3 bin 751 göçmen bulundukları kamplardan çıktı.

13 bin 630 göçmenin mülteci olarak başvuruda bulunduğu belirtilirken, bu oranın yüzde 34’ü Kamışlo, yüzde 33’ü Serê Kaniye’den.

Gıre Spi ile im For karayolunda çatışmaların sürdüğü ve bunun binlerce kişinin göçmen olmasına neden olduğu belirtildi.

Kamışlo, Serê Kaniye ve Gre Spi’de yere döşenen bombaların ve mayınların patlaması sonucu bazı seviller yaşamını yitirdi.

Söz konusu bölgelerde başta elektrik olmak üzere zorunlu hizmetler yapılmadığı ve eğitim kurumların kapatıldığı kaydedildi.

Raporda, bölgedeki çatışmalardan ne olursa olsun sivillerin can güvenliğinin sağlanması gerektiği vurgulandı.