Bugün Kürdistan Bayrak Günü

Bugün Kürdistan Bayrak Günü

17 Aralık 1945’te Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nde dalgalanan Kürdistan Bayrağı, bugün Kürdistan Bölgesi’nin birçok bölgesinde resmi olarak kutlanacak.

Kürdistan Parlamentosu, 1999’da aldığı kararla 17 Aralık gününü “Kürdistan Bayrak Günü” olarak kabul etti.

Her yıl 17 Aralık’ta, Kürdistan’da ve yabancı ülkelerde Kürdistan Bayrağı’na saygı için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Başkan Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Parlamento Başkanı Rewas Fayeq'ın katılımıyla Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nda resmi bir tören düzenlenecek.

Saat 08:30’da Selahattin Üniversitesi’nde Kürdistan Bayrak Günü, 25 bin öğrencinin katılımıyla özel etkinlikle gerçekleşiyor.

Başkent saat 12:00’da Erbil Kalesi’nde de özel bir tören düzenlenecek. Ayrıca Mahmur Cephesi’nde de saat 10:30 sıralarında bin metre uzunluğunda Kürdistan Bayrağı taşınacak.

Kürdistan’da bugün öğrenciler, memurlar ve özel sektörde çalışanlar bugünde işe geleneksel Kürt kıyafetleriyle gidiyor, Kürdistan bayraklı rozet takıyor.

Kürdistan Bayrağı (Alarengin), Qazi Muhammed tarafından Rojhılat’da ilan edilen Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin ilk bayrağıdır. Qazi Muhammed Mahabad’da dalganana bayrağı Kürt lider General Mele Mustafa Barzani’ye teslim etti.

Aynı bayrak 1927-30 yılları arasında Ağrı Kürt Cumhuriyeti’nin bayrağı olarak da kullanıldı.

Kürdistan Parlamentosu, 1999’da aldığı kararla 17 Aralık gününü “Kürdistan Bayrak Günü” olarak belirledi.

O tarihten itibaren her yıl 17 Aralık, Kürdistan’da ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

IŞİD’le savaşın başlamasıyla beraber, Kürt milli bayrağı dünya arenasında daha çok görülmeye başlandı.

“Bayrağın renklerinin anlamı”

Kürt bayrağında arka planda, birbirine paralel ve eşit olarak sırasıyla kırmızı, beyaz ve yeşil üç renk şeridi ile bunların odağında koyu sarımsı renkle toplam 21 saçaklı Mezopotamya güneşi bulunuyor.

Bayraktaki renkler sırasıyla şu anlamları ifade ediyor:

Yeşil: Kürdistan’ın doğası ve dağları

Kırmızı: Kürdistan şehitlerinin kanı

Sarı: Aydınlık

Beyaz: Barış