CFR'nin raporu: ABD Dışişleri'nden Trump yönetimi'ne: Suriye'nin geleceğini Kürtlerle konuş

Gölge Dışişleri olarak bilinen CFR'nin raporunda, ABD'nin Suriye'nin geleceğini Kürtlerle konuşmasını önerdi.

CFR'nin raporu: ABD Dışişleri'nden Trump yönetimi'ne: Suriye'nin geleceğini Kürtlerle konuş

Gölge Dışişleri olarak bilinen , "Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon sessizce muhalefet liderlerine, Suriye hükümetine, ABD müttefiklerine ve
partnerlerine merkezi olmayan (decentralize) bir Suriye'yi desteklediğini belirtmelidir” diye yazdı. ABD'nin bölge politikasının "devlet altı aktörlerle çalışmak” olduğunu hatırlatan CFR, bu kapsamda Trump yönetimin tüm Kürt unsurlarıyla Suriye'nin geleceğini konuşmasını önerdi.

Aydınlık'ın haberine göre; Trump yönetimini Kürtlerle Ankara arasında arabuluculuk için harekete geçmeye çağıran CFR, Beyaz Saray'ın da bu çabaların karşılığı olarak PYD'nin Suriye müzakerelerinde yer alması için devreye girmesi gerektiğini savundu.

Ankara, Şam ve Tahran yönetimlerinin bu plana karşı çıkacağını aktaran kuruluş, Türkiye'nin iknası için Britanya modelinin bölgeye uygulanabileceğini şu ifadelerle savundu:

"Müzakere süreçlerine dahil olan diplomatlar, yerel birimlerin parlamentonun kurallarına bağlı olacağı ve bu birimlerin Türk devletine karşı bağımsızca harekete geçmekten men eden bir modeli hükümetin önüne koymalı. Belki bu model, hükümetin tekliğini esas alan Birleşik Krallık modeline dayanabilir.”