CHP'den 'Çözüm Süreci' açıklaması

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yeni bir çözüm sürecinin ‘Demokrasi İttifakı’ bileşenlerinin beklentisi olduğunu söyledi.

CHP'den 'Çözüm Süreci' açıklaması

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yeni bir çözüm sürecinin ‘Demokrasi İttifakı’ bileşenlerinin beklentisi olduğunu söyledi.

Halk Tv’de yayınlanan ‘Medya Mahallesi’ programında Ayşenur Arslan’ın konuğu olan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve çözüm sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu,

Bundan sonra çözüm sürecinin sahibinin CHP olduğunu duyurdu. Kaftancıoğlu hem seçim öncesi hem de seçim sonrası sık sık PKK yöneticileri ve HDP tarafından dile getirilen ‘demokratik ittifak’ söylemini kullandı.

Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

“Demokrasi İttifakı, İstanbul’da da Türkiye’nin bir çok yerinde de hukuk çatısı altında, adalet çatısı altında bir araya gelen ve ortak hak arayışında yanyana durabilen insanların ortaya çıkardığı bir sonuç. Bu yanyana durabilme hali, elbette gelecekte de Kürt sorunu gibi birçok sorunun çözümüne de vesile olacaktır. ‘Çözüm Süreci’ başladığı dönem Genel Başkanımız iki ana şey söylemişti. Birincisi; ‘Kürt sorununun çözümü için ben Genel Başkan olarak riski alıyorum ve siyasi hayatıma mal olsa bile her şeyi yapmaya hazırım’ demişti. Cumhurbaşkanı çıkıp ‘Senin bir şeyine ihtiyacımız yok’ demişti.

İttifak kıymetli

“İkinci ve daha önemli cümlesi şuydu: Kürt sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında çözülmeli.

Bunun anlamı neydi: TBMM halkın iradesinin temsil edildiği yer. Parlamentoda kurulacak heyet, komisyon adına ne dersek diyelim, dışarıda vatandaşlarla, sivil toplum örgütleriyle, ‘akil’ ya da farklı yapılarla bir araya gelip, orada bir irade konulduğunda rahatlıkla çözülebilecek bir sorundur. Bu seçimlerde ortaya çıkan tablo, Demokrasi İttifakı diye tarif edilen tablo, tam da bunun olabileceğini göstermesi açısından çok kıymetlidir. Eğer siz yeni bir anayasayı tesis ederseniz, eğer Kürt sorunu başta olmak üzere sorunları ortaya koyar ve millet iradesiyle bunu çözmek için araçlar yaratırsanız emin olun çok kısa sürede çözülecektir.”

HDP’nin İstanbul seçimlerindeki desteğinin tabandan gelerek yükseltmenin mümkün olduğunu savunan Kaftancıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Eğer siz tabanda bir uzlaşı sağladıysanız, insanları adalet şemsiyesi altında bir araya getirdiğinizde bu ister istemez parlamentoya yansıyacaktır.

Yerel seçimlerde bu bir araya gelen isimler arasında bir pazarlık söz konusu değildi. Bu birliktelik, bir süre sonra bazı yasal düzenlemelere de, parlamementoya da yansıyacaktır.”

Sakine Cansız'ın ölümünü kınarım

28 Nisan’da Habertürk TV’deki canlı yayına telefonla bağlanan Kaftancıoğlu, PKK’lı Sakine Cansız, Leyla Söylemez ve Fidan Doğan’ı savunan tweetlerinin kendisine sorulması üzerine “2013’te ne söylediysem aynısını düşünüyorum, görüşlerim değişmedi” yanıtını vermişti.

Dün katıldığı yayında da konuyla ilgili tekrar konuşan Kaftancıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Ben bir yaşam hakkı savunucusuyum. Suçu ne olursa olsun herkesin yargılanma hakkı vardır. Ne olursa olsun siz 3 kadını Avrupa’nın merkezince vahşice öldürüyorsanız ben bunu kınamak zorundayım. Bu kişilerin suçu ne olursa olsun bunu yapmak zorundayım. Ne olursa olsun sen o kişileri yargılamak zorundasın”

PKK: AKP kaybederse MHP'de kaybetmiş sayılır

PKK yöneticileri seçim döneminde her fırsatta CHP’yi de içine katarak çözüm süreci için ‘Demokrasi İttifakı’ görüşünü dile getirmişti. PKK yöneticilerinden Cemil Bayık, Haziran ayında yenilenen seçim öncesinde şu açıklamayı yapmıştı: “İstanbul seçimlerini AKP kaybederse bu MHP’nin de kaybetmesi olur. Aslında Türkiye’de demokratikleşmenin önü açılır. Her ne kadar CHP böyle bir karakterde değilse, klasik devlet anlayışının var olduğu bir parti olsa bile artık eski CHP geleneğini tümden sürdüremez. Çünkü bu sonucu demokrasi güçlerinin mücadelesiyle almıştır. Demokrasi güçlerinin mücadelesiyle Erdoğan, AKP-MHP iktidardan düşürülmüştür. Bu açıdan CHP’deki ulusalcı kesimler ne kadar dirense de Türkiye’de demokratikleşmenin önü açılacaktır.”

CHP yeni sürecin parçası olacak

Eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Sabuncu, dün T24 internet sitesinde “CHP, Kürt sorunu için aktif olacak ‘barış için’ sorumluluk alacak” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Sabuncu, İstanbul’da bir buluşma sırasında, CHP’nin üst düzey yöneticilerinden birinin şu sözlerini aktardı: “AKP-Erdoğan seçim kaybetmez dendi. Kaybettiler. Kaybetse de bırakmazlar diye konuştular, bıraktılar, kamuoyunun duruşuyla bırakmak zorunda kaldılar. Muhalefet bir arada duramaz bir blok oluşturamaz kendi içlerinde tartışır bölünür dediler, bölmeye uğraştılar. Geniş kitlelere ulaşan, halkın yoğun desteğini alan demokrasinin temel değerlerinde birleşen bir ittifak oluştu. Teker teker ezberler yıkıldı, yıkılıyor. Şimdi başka bir ezberi yıkmanın zamanı geldi. Kürt sorununu çözerse Erdoğan çözer ezberi. Göreceksiniz bu ezber de bozulacak. CHP, Kürt sorununun çözümü ve barış için aktif olacak.”