CHP başvurdu: İstanbul'da oy sayımı durduruldu

CHP'nin İstanbul'da bir ilçedeki oy sayımının durdurulması başvurusu üzerine, İl Seçim Kurulu tüm ilde oy sayımını durdurdu.

CHP başvurdu: İstanbul'da oy sayımı durduruldu

CHP'nin İstanbul'da bir ilçedeki oy sayımının durdurulması başvurusu üzerine, İl Seçim Kurulu tüm ilde oy sayımını durdurdu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımla İstanbul il seçim kurulu sayımı durdurduğunu duyurmuştu.

Tele 1’de Murat Taylan’ın sunduğu Gün Bitiyor programında telefon bağlantısıyla durumu canlı yayında değerlendiren Tanal, “Geçersiz oyların sayımı hiç bir şeyi değiştirmiyor, 3 İmamoğlu’na çıkıyorsa 2 Binali Yıldırım’a çıkıyor” dedi.

CHP’li Tanal, geçersiz oyların sayımının durdurulmasıyla ilgili şöyle konuştu:

“İlçe Seçim Kurumu, İl Seçim Kurumu’nun kararı kesinleşmeden biz sayım yapamayız dedi. İtirazların İl Seçim Kurumundan YSK’ya gidip İlçe Seçim Kururulu’na kararın gelmesiyle kesinleşir dediler. Bu da iki gün sürüyor… Kesinleşmiş itirazların olmadığı durumlarla da ilgili sayım yapamayacaklarını söylüyorlar. Sayım kararını aldılar fakat daha sonra İl Seçim Kurumu bu kararı almadan sayamam diyerek kararını değiştirdi. Yanlış bir uygulama yaptıkları için belki de bir uyarı aldılar.

Bu saate kadar ben Ümraniye’deyim sayımlarla ilgili hiçbir değişiklik yok. Geçersiz oylarla ilgili de hiç bir değişiklik yok. Başa baş gidiyor şuan. 2 oy Yıldırım’a gidiyorsa 3 oy Ekrem İmamoğlu’na gidiyor. Geçersizlik nedeni yazılmayan oylar bunlar. Geçersiz oylarda bir art niyet yok. Ama bu durum sonuçları değiştirmez. Bu seçim bitmiş artık. İtiraz hakları elbette. Ama bu duruma itiraz işi sulandırıyor biraz. Ortada hiç bir şey yok.

Biz hep diyorduk ya bir gün hukuk herkese lazım olacak diye, işte şimdi AKP’lilere lazım oldu. Ben buradaki nöbetim boyunca milli irade ne demişse sandıktan onun çıkması için çalışıyorum. Biz kimsenin hakkını yedirmeyiz ama kendi hakkımızın yenilmesine de asla müsaade etmeyiz. Üstümüze düşen ne varsa bunun mücadelesini veriyoruz biz.”

AK Parti'den karara tepki

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul İl Seçim Kurulu’nun ilçe seçim kurullarının verdiği oy sayım işlemlerini durdurma kararına tepki gösterdi. AKP Genel Merkezi’nde konuşan Yavuz “İstanbul seçimleri bugüne kadar olan en şaibeli seçime dönüşüyor” ifadesini kullandı. Yavuz, “Sandıktan mal kaçırır gibi hareket eden CHP bilsin ki, hakkımızı koruyacağız” dedi.

Yavuz’un açıklamalarından satır başları şöyle:

"İstanbul seçimleri bugüne kadar olan en şaibeli seçime dönüşüyor. Gelin bu sayımları yeniden yapalım dedik. Bu kadar şaibe, usulsüzlük varsa bu oyları yeniden saydırtalım dedik. Çünkü fark çok az. Bu akşamüzeri Bağcılar İlçe Seçim Kurulu, 1304 oyu hataların düzeltilmesi sonucu AK Parti lehine yazdı. Bu kararlar kesinleştiğinde bu karar saygı duyacağız. İl Seçim Kurulu’nun bu kararı YSK kararına rağmen ama özellikle CHP’nin yangından mal kaçırır gibi hareket etmesi manidardır. Sandıktan mal kaçırır gibi hareket eden CHP bilsin ki, hakkımızı koruyacağız.

Gerçek neyse ortaya çıksın istiyoruz. Son bir kez çağrıda bulunmak istiyorum, bu kadar somut belge, bilgi ortadayken CHP olarak endişeniz yoksa, gerçek ortaya çıksın. Biz yangından mal kaçırma derdinde değiliz siz de sandıktan mal kaçırma derdinde değilseniz kuralım kameraları gerçek ortaya çıksın. Biz devam eden süreçte durumu açıklamak için zaman zaman huzurlarınızda bulunacağız."